Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Do you understand this?Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia Sundqvist har några enkla tips för att hitta det språkliga självförtroendet igen.

Svenskar är bäst i världen på engelska, enligt en ny mätning från utbildningsföretaget EF. Men det är säkerligen inte alla som känner att de lever upp till de förväntningarna. Förutom självklarheter som att registrera sig på en språkkurs eller besöka språkkaféer, så gäller att "kasta sig ut och vara orädd", anser Pia Sundqvist, docent i engelska vid Karlstads universitet och Oslo universitet.
– Det gör inget om man säger fel, man får börja med att bara släppa kraven, säger hon.
En välbeprövad metod är att läsa engelska versioner av böcker som man redan har läst på svenska. Många ungdomar läser till exempel första boken i Twilightserien på svenska, och sedan igen på engelska, berättar Sundqvist.
– Då är det lättare att gå vidare och läsa resten av serien på engelska när man redan vet vad det handlar om. Det gäller bara att hitta en serie som man fastnar för, säger hon.

Spela tv-spel

När det gäller film och tv-serier så kan man börja med att se något med engelskt tal och svensk undertext, och sedan se det igen fast utan text.
Att spela tv-spel med personer från andra länder kan också ge ett lyft åt ordförrådet. Pia Sundqvist berättar att man i studier har sett ett tydligt samband mellan de som spelar mycket tv-spel och de som pratar bra engelska.
– Man kanske får tvinga sig att spela även om man inte tycker att det är så kul, säger hon.
Även på Youtube finns mycket engelskspråkigt material, för alla olika intresseområden.

Alla kan

Om man i stället är helt grön föreslår Sundqvist att man börjar med att ladda ner en språkapp. Det finns en rad olika kostnadsfria alternativ som funkar bra för att få en första känsla för det man vill lära sig. Man kan även välja att få "dagens engelska ord" som en notis i mobilen.
TT: Kan alla lära sig engelska?
– Ja, absolut. Har man lite extra svårt så är mitt första tips att börja smått med att bygga ordförråd, och sedan direkt boka en resa till England. När man tvingar sig att hamna i situationer där man måste kommunicera, lite med ord men också med gester och kroppsspråk, så kommer man snabbt över tröskeln.
ANDRA LÄSER