Pär Stenbäck: SFP kan stå inför ett vägval inför riksdagsvalet

09.01.2023 19:09
Ett valår har börjat och landet får en ny regering under våren med samlingspartiet i ledningen. Detta parti står nu inför ett viktigt linjeval: Regera med Sannfinländarna eller socialdemokraterna? Även om högern skulle föredra SDP är det inte sagt att SDP är med på noterna.
År 2015 valde Centern med knapp majoritet Sannfinländarna som partner. SFP förvisades till oppositionen under fyra år och 2019 var det Samlingspartiets tur som inom kort avverkat sina fyra oppositionsår.
Låt oss anta att Samlingspartiet väljer – eller tvingas välja – Sannfinländarna för att kunna återkomma i regeringsställning. Centerpartiet är moget för opposition och De gröna tackar då sannolikt nej. Troligen får SFP inbjudan att delta, kanske för att det behövs för att säkra majoritet i riksdagen om inte Kristdemokraterna och Rörelse Nu räcker till. Eller så vill Orpo ha med ett beprövat regeringsparti.
Kommer SFP i så fall att tacka ja? Oberoende av koalition brukar partiets förhandssvar lyda: ”Det beror på programmet”. Men gäller det svaret även en regering där Sannfinländarna har en stark ställning – ett parti som ligger allra längst från SFP:s eget program och värderingar?

ANDRA LÄSER