Abba-Björn om återföreningen: Det var som om tiden flög iväg

Björn Ulvaeus gästade Åland i samband med en frimärkssignering i helgen och FNB fick en pratstund med Abba-legenden om tiden med bandet, återföreningen, första mötet med Benny, båtlivet och förstås – kärleken till Åland.

– Det var synd att jag inte kunde komma med båten, jag fick ta flyget i stället.

Det är en solbrun, ledig och gladlynt Björn Ulvaeus som står i solgasset i Västra hamnen i Mariehamn. Båten som skulle fört Abba-legenden till hamnen gick sönder just före avfärd, men sjöbjörnen harmas inte över det missade tillfället att styra in bland de åländska kobbarna och skären. Det har han gjort många gånger förr.

– Jag älskar den åländska skärgården. Den är så stor och man kan hålla på i veckor och åka omkring, säger Ulvaeus som besöker Åland åtminstone en gång varje sommar.

– Mariehamn är obligatoriskt, och Kökar. Jag tycker om hela skärgården, men Kökar har en alldeles egen charm. Det har en stillhet jag sällan stött på. Det är så vackert, säger han.

The way old friends do

Somrarna är heliga för Ulvaeus och upptas av just mycket båtliv.

– Jag har åkt båt så länge jag kan minnas. Jag tröttnar aldrig på det. Vattnet och havet, att känna vinden, den känslan vet varje sjöman.

Det enda bokade evenemanget för sommaren är frimärkssigneringen på Åland, där han i helgen fick plita ner sin kända kråka på tusentals frimärken med Kökar-motiv som han valt ut till Posten Ålands serie Mitt Åland.

Ett annat, mer uppmärksammat evenemang, som inte gick i jobbets tecken var hans och Benny Anderssons privata 50-årsfest på Berns salonger i Stockholm i början av juni. Festen markerade fem decennier av musikaliskt samarbete mellan de tu och Berns salongscen blev skådeplats för en historisk återförening. Abba-legenderna samlades alla fyra i strålkastarljuset och för första gången sedan uppbrottet 1981 tog de gemensam ton.

– Det var ju egentligen Agneta och Frida som sjöng för mig och Benny, men vi stod på scenen tillsammans alla fyra.

Låten blev The way old friends do.

– Det kändes bekant, det var som om tiden bara flög iväg. Det var så hemvant på något sätt.

Hur mycket kontakt har du med resten av medlemmarna?

– Jag och Benny jobbar ju ihop, så vi har väldigt ofta kontakt. Agneta och jag har tre barnbarn tillsammans, så vi ses ofta vid födelsedagar och till och med jul. Frida, hon hälsar på då och då, hon bor ju i Schweiz och Mallorca för det mesta.

Hur ofta träffas ni alla fyra?

– Det är sällan. Det var den här gången och innan vi hade premiär på Mamma Mia, the party (januari 2016, reds. anm.)

Hur har tiden med Abba format dig som person, låtskrivare och artist?

– Ja, det märkvärdiga är ju att det aldrig tar slut. Vi stod på scenen sista gången tillsammans 1981, då hade vi sista konserten. Och ändå pratar du och jag om Abba just nu, det är det fantastiska. Det går inte en enda dag utan att jag blir påmind om det, någon säger något eller jag ser eller hört något. Hur det format mig är svårt att säga, jag vet inte hur jag skulle vara utan det, säger han och tillägger med ett brett leende:

– Det är inte en gång, det är säkert fem gånger om dagen jag blir påmind om det.

Blir det inte tröttsamt?

– Det är naturligt, det är som det är. Det är inget man reflekterar över.

Vad var det bästa med Abba-tiden?

– Att vi hade ett slags kreativ explosion kan man säga. Vi bara skrev och skrev och spelade in, vi åkte nästan aldrig på turné. Tiden räckte inte till.

Kändisskap är färskvara

Och det flitiga samarbetet har fortsatt med kollegan Benny Andersson. I 50 års tid har radarparet låtit tonerna flöda ut på papper och hänfört miljoner av människor världen över.

Berätta om första mötet med Benny.

– Första gången jag såg honom var utanför en festplats i sydvästra Sverige, i Västergötland. Han var med i en grupp och jag i en annan. Deras grupp kom körande ut och vi in och vi sa "det är ju dom!" och så stannade vi och hälsade. En vecka efter det träffades vi och skrev vår första låt, Isn't it easy to say. Den var inte så jävla dum.

Sedan dess har det blivit inte mindre än 397 stycken, har du en favorit?

– Det finns många, men det är inte så att jag kan plocka en. Det är från olika perioder, från Abba-tiden, Chess, Kristina ... Det går inte att välja.

Och han har rätt. Det är en kavalkad av hittar och låtar som aldrig verkar gå ur tiden som Björn varit medkreatör till. Låtskrivaren, producenten, musikern och artisten, som fortfarande är aktuell med Mamma Mia, the party i London, är ständigt i ropet. Men hur igenkänd blir han egentligen när han strosar runt på Mariehamns gator?

– I dag är det extremt eftersom alla vet att jag är här, men i november är det ingen som vet och då är det kanske några stycken som tittar. Men det är väldigt olika det där, det beror på. Det är en färskvara det där, kändisskapet, säger han med ett skratt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03