Abba-Benny berömmer Svenska Teaterns musikal Chess: "Det låter fantastiskt bra"

Svenska Teatern är på slutsträckan med repetitionerna för musikalen Chess som har premiär om en månad. I måndags sjöng hela ensemblen igenom pjäsen på svenska för första gången med orkester – och ingen mindre än kompositören och Abba-profilen Benny Andersson var på plats.

Benny Andersson

Benny Andersson föddes den 16 december 1946 i Stockholm.

1952 började hans pappa ge honom lektioner i dragspel.

Mellan 1964-1968 var han medlem i ett av Sveriges populäraste rockband under 1960-talet - Hep Stars. Det var då han började komponera musik. Låtar som Sunny girl och Wedding blev stora hits för Hep Stars.

1972-1982 var bandet Abba stort i hela världen.

I början av 1980-talet föddes musikalen Chess, ett samarbete mellan Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice.

Mellan 1990-1995 komponerade Benny musiken till musikalen Kristina från Duvemåla som hade premiär i oktober 1995.

– Det låter fantastiskt bra! Det var över förväntan tycker jag. Jag är jättenöjd och ni har fantastiskt bra sångare. Ljudet är också bra. Så här skulle alla teatrar vara, säger Benny Andersson, kompositören till Chess-sångerna till Svenska Teatern i ett pressmeddelande.

Benny Andersson berömmer framför allt skådespelarna Maria Ylipää och Johanna Ström.

– Det är en fröjd för örat. Jag är imponerad av Maria Ylipää. När hon sjunger verkar det så lätt och Chess är långt ifrån lätt att sjunga.

Det var första gången Andersson fick höra Ström, som spelar Svetlana och då hon sjöng tog Benny fram telefonen och började filma.

– Johanna var fantastiskt bra. Jag undrar var hon har varit, säger Andersson.

"Chess känns som ett eget verk"

Nyligen spelades även Mamma Mia på Svenska Teatern. Också den musiken var skriven av Andersson och Björn Ulvaeus från Abba. Andersson är nu extra ivrig över Chess.

– Det är liksom ett eget verk, medan Mamma Mia är något som är hopsatt av gamla försyndelser, säger Andersson i pressmeddelandet.

För åtta år sedan tillbringade Benny Andersson mycket tid på Svenska Teatern under repetitionerna av Kristina från Duvemåla. Svenska Teatern har en stor plats i hans hjärta.

– Man kommer så nära intill det som sker på scenen. Jag kommer givetvis till premiären, men jag kommer också innan dess för att se om jag kan försämra något, skämtar Benny Andersson.

Den 8 september är det premiär för musikalen Chess på svenska i Finland. Chess är en svensk-brittisk musikal från 1986 med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångtexter av Tim Rice.

Regissören Maria Sid, skådespelarna Glenn Edell, Maria Ylipää och Alexander Lycke tillsammans med kompositören Benny Andersson under måndagens repetitioner på Svenska Teatern i Helsingfors. Bild: Svenska Teatern

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03