ABB donerar datorer till skolelever i Vasa och Helsingfors

ABB Strömbergs fabrik i Vasa. Bild: Jennifer Granqvist/SPT

ABB i Finland har donerat 255 datorer som kan användas av elever utan datorer vid den grundläggande utbildningen i Vasa. Även Helsingfors kommer att få en donation.

Kring 97 procent av eleverna inom Vasa stads grundläggande utbildning deltar nu i distansundervisning hemifrån på grund av undantagsförhållandet. Av dem är cirka 300 hemma utan dator, säger bildningsdirektör Christina Knookala vid Vasa stad i ett pressmeddelande.

Därför har nu ABB i Finland donerat 255 datorer till staden.

– Det visade sig att det råder brist på datorer och att många barn och unga skulle ha hjälp och glädje av dem i denna exceptionella situation, säger Hannu Väänänen, direktör för samhällsrelationer vid ABB i Finland i pressmeddelandet.

– Vasa och Helsingfors är viktiga orter för oss, och vi vill vara med och möjliggöra ett smidigt skolarbete på distans för alla skolelever i dessa städer, säger han.

Christina Knookala säger att man med glädje tar emot donationen.

– Med hjälp av donationen kan vi bättre stöda alla elever på lika grunder i det dagliga skolarbetet.

Idén till donationen uppkom på ABB:s it-avdelning, där många anställda har skolelever hemma som studerar på distans i och med coronavirusepidemin. Datorer doneras utöver Vasa också till Helsingfors undervisningssektor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning