Lugn start väntas för Danmarks nya S-regering – så ser den ut

Avtalet med stödpartierna är på plats och den första renodlade socialdemokratiska regeringen på nästan 40 år är presenterad. Nu väntar en lugn start på hösten för blivande statsministern Mette Frederiksen, siar en expert.

Danmarks blivande statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, med sina ministrar utanför Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Danmarks nya regering

Danmarks blivande statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, har presenterat sin 20 namn stora enpartiregering. S kommer att regera i minoritet med stöd av Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Här är alla ministrar:

Statsminister Mette Frederiksen

Finansminister Nicolai Wammen

Utrikesminister Jeppe Kofod

Justitieminister Nick Hækkerup

Försvarsminister Trine Bramsen

Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye

Skatteminister Morten Bødskov

Näringsminister Simon Kollerup

Social- och inrikesminister Astrid Krag

Kultur- och kyrkominister Joy Mogensen

Klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen

Transportminister Benny Engelbrecht

Miljöminister Lea Wermelin

Arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard

Bostadsminister Kaare Dybvad

Utbildnings- och forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen

Hälso- och äldreminister Magnus Heunicke

Minister för utvecklingssamarbete Rasmus Prehn

Barn- och undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil

Minister för livsmedel, fiskeri, jämställdhet och nordiskt samarbete Mogens Jensen

Källa: Statsministeriet

– Under hösten kommer det väl att läggas fram ett ambitiöst förslag om klimatåtgärder och där är ju Socialdemokratiet och de tre stödpartierna eniga. Jag tror också att den första budgeten kommer att gå igenom utan kontroverser, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.

– Den första tiden kommer nog gå bra för den nya regeringen, men hur det går om ett halvår får vi se, fortsätter Stubager.

"Socialdemokratisk prägel"

De danska socialdemokraterna kommer att regera i minoritet med stöd av Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Det röda blocket samlade vid valet den 5 juni 91 mandat av 179 möjliga i folketinget.

Efter 20 dagar av förhandlingar presenterades tidigare i veckan en överenskommelse mellan de fyra partierna.

– Avtalet genomsyras av de fyra partiernas viljor, men det har en tydlig socialdemokratisk prägel. Det har en väldigt klar röd linje och det lär bli en röd budget, säger Kasper Møller Hansen, statsvetarprofessor vid Köpenhamns universitet.

S-ledaren Mette Frederiksen kommer att bli Danmarks andra kvinnliga statsminister i historien. Den första var partikamraten Helle Thorning-Schmidt, som ledde en koalitionsregering 2011–2015.

– Det är nästan 40 år sedan Danmark hade en ren socialdemokratisk regering. Det har vi nu igen. Vi vill att vår socialdemokratiska kompass ska styra oss, säger S-ledaren enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Inga överraskningar

Med Frederiksen inkluderad består Danmarks nya regering av 7 kvinnor och 13 män. På det stora hela innehöll ministerlistan inga stora överraskningar.

Nicolai Wammen utsågs som väntat till finansminister, Trine Bramse blir landets försvarsminister och Mattias Tesfaye tar hand om posten som invandrings- och integrationsminister. Utrikesminister blir Jeppe Kofod, som nu lämnar Europaparlamentet efter att ha blivit omvald i våras.

ANDRA LÄSER