HUS hoppas klara av julhelgen trots pressat läge – fortsätter kalla in personal vars familjemedlemmar insjuknat i covid-19

Vården är mycket belastad i Helsingfors och Nyland. Sjukvårdsdistriktet tror sig ändå klara av läget utan beredskapslagen.

HUS chefsöverläkare Jari Petäjä hoppas sjukvårdsdistriktet klarar av julhelgerna. Han berättar att ledningen inte vill ställa in personalens ledigheter.
29.11.2021 09:19 UPPDATERAD 29.11.2021 14:57
Med över 1 200 nya bekräftade coronafall på en vecka och flera tiotal coronasmittade på sjukhus så ser smittläget i Helsingfors allt mer dystert ut. Myndigheter hoppas att skärpta restriktioner ska bromsa smittspridningen, och på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) hoppas man restriktionerna kommer att bära frukt.
– Vi hoppas att de nya restriktionerna kommer att börja bita. Visst, julen är snart här, men senast mot nyår hoppas vi att vi ser en effekt som kommer att börja lätta på läget, säger HUS chefsöverläkare Jari Petäjä.
På måndagsförmiddagen har HUS styrelse mötts. Enligt Petäjä behandlade styrelsen inte coronaepidemin på måndagen.

Hur ska ni klara av julhelgerna med era nuvarande resurser?

– Vi tror vi kommer att klara av det, men det är mycket svårt att säga på förhand.

Beredskapslagen är inte i kraft, så ni kan inte tvinga in personal från sina ledigheter. Men ni får det att gå ihop?

– Det här är en avvägningsfråga. Det är viktigt att vår personal orkar, så vi vill inte tumma på deras semestrar. I nuläget har vi inte tänkt röra de anställdas semestrar.

Mjuka karantänsregler

Samtidigt har HBL-läsare hört av sig till tidningen och förundrats över HUS karantänsregler. På sjukvårdsdistriktet ska nämligen symtomfri personal komma in till jobbet även om någon hemma i familjen insjuknat i covid-19.

Hur ser du på det här?

– Vi har haft så sedan vaccineringarna började. Ifall arbetstagaren är fullt vaccinerad och symtomfri kan hen komma till jobbet utan att gå i karantän. På jobbet finns det sedan processer för att testa personen ytterligare, säger Petäjä.

Är det här inte en smittorisk?

– Det är en avvägningsfråga, igen. Det är en ganska liten coronasmittorisk i jämförelse med hur mycket det inverkar på antalet personal på jobb. Vi resonerar att symtomfria kommer in till jobbet, säger Petäjä.

Har ni tänkt se över era riktlinjer, speciellt nu när varianten omikron sprids?

– Hittills har vi inte behandlat varianten omikron i styrelsen.

ANDRA LÄSER