Unga kvinnor på frammarsch – så här gick valet i huvudstadsregionen

I huvudstadsregionens städer blev många nya invalda i fullmäktige, men det fanns också de som tvingades bita i det sura äpplet.

Invalda. De grönas Maria Ohisalo och Emma Kari blev invalda i Helsingfors stadsfullmäktige.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
10.04.2017 14:49 UPPDATERAD 10.04.2017 14:56

Helsingfors

De grönas storseger i hela landet återspeglades också i resultatet i Helsingfors, även om luften i borgmästarmatchen gick ur i ett tidigt skede. Framför allt kan De gröna glädja sig åt att många nya unga kvinnor tar plats i fullmäktige. Alviina Alametsä, Fatim Diarra, Maria Ohisalo och Reetta Vanhanen är några av de nya ledamöterna. Riksdagsledamoten Ozan Yanar samlade nästan 5 000 röster. Bland de som föll ut hittas både Tuomas Rantanen och Suzan Ikävalko.
Samlingspartiet är fortfarande störst i Helsingfors, mycket tack vare Jan Vapaavuori som återvänder till politiken. Den stora överraskningen är att Joel "Hjallis son" Harkimo blev invald medan Tatu Rauhamäki, som varit ett starkt namn i Helsingfors, inte blev återvald.
SDP förlorade tre platser. Bland de nya invalda finns Eveliina Heinäluoma, dotter till Eero Heinäluoma som också blev invald. Abdirahim "Husu" Hussein Mohamed representerar SDP i fullmäktige nästa period.
Vänsterförbundet gjorde ett bra val och bland de nya invalda hittar vi Mai Kivelä och Petra Malin.
Sannfinländarna förlorade två platser trots att man hade tunga namn uppställda som Jussi Halla-aho, Sampo Terho och Jussi Niinistö. Alla sannfinländare som hoppade av under fullmäktigeperioden lyckades inte förnya sina mandat.
SFP fick fem mandat. Laura Finne-Elonen och Jan D. Oker-Blom, som bägge var uppställda, fick ge sina platser åt Jörn Donner och Silja Borgarsdottir Sandelin. Eva Biaudet tog en plats i fullmäktige. Björn Månsson och Marcus Rantala förnyade sina mandat.
Centern förlorade en plats medan KD behöll ställningarna. Att den erfarne räven Paavo Väyrynen tar en plats i fullmäktige är ingen överraskning. Petrus Pennanen (Piratpartiet) och Katju Aro (Feministpartiet) är däremot överraskningsnamn i nya fullmäktige.

Esbo

De gröna gick starkt framåt i Esbo med en ökning på fyra mandat samtidigt som Samlingspartiet tappade tre. Bland de nya gröna namnen i Esbofullmäktige finns sångaren från popbandet Egotrippi, Mikki Kauste, och journalistveteranen Rauli Virtanen. Samlingspartiets starka kort varKai Mykkänen och Kari Tolvanen, som blev invalda för första gången.
SFP tappade ett mandat. Inför valet stod det klart att fullmäktigegruppens omsättning blir stor. Christina Gestrin samlade flest röster. Eva-Lena Gästrin, Bo Lönnqvist och Anders Portin är nyinvalda. Nina af Hällström och Fred Granberg förnyade sina mandat.
Att Timo Soini var uppställd i Esbo hindrade inte Sannfinländarna från att förlora tre mandat. De andra partierna höll sina ställningar och som ett nytt namn i fullmäktige finns Liberala partiets Juhani Kähärä.
Röstmagnet. Kai Mykkänen samlade 4 514 röster i Esbo och var röstkung.
Fortsätter i fullmäktige. Christina Gestrin hade inga problem med att förnya sitt mandat i Esbo stadsfullmäktige.

Grankulla

I Grankulla tappade SFP två mandat tll De gröna och Samlingspartiet. Yvonne Lassenius, Fredrik Waselius och Bo-Christer Björk är nya SFP-namn i fullmäktige. De gröna ökade med ett mandat och som nya namn i fullmäktige hittar vi Kristian von Essen och Katarina Alanko.
De andra partierna som hade platser i fullmäktige behöll dem.

Vanda

Också i Vanda gick De gröna starkt framåt och ökade med tre mandat. Precis som i Helsingfors var de unga gröna kvinnorna på frammarsch med namn som Sveta Silvennoinen, Minna Atiye och Emmi Pajunen som blev invalda.
SDP är störst i Vanda och det mycket tack vare röstmagneten Antti Lindtman. Samlingspartiet förlorade ett mandat. Sannfinländarna var valets stora förlorare också i Vanda där man tappade tre mandat. SFP behöll sina två mandat. Patrik Karlsson fortsätter i fullmäktige och Stefan Åstrand ersätter Göran Härmälä.

ANDRA LÄSER