Japan en nivå bättre än Finland i Åbo: "Vi släpper in för enkla mål"

Finland stod upp riktigt bra i en halvlek mot Japan, men i den andra drog de forna världsmästarna ifrån.

Adelina Engman (med rosa hårband) firas av sina lagkamrater efter kvitteringen.
Finland tog emot Japan i ett stekhett Åbo. Det var så varmt att det hölls vattenpauser i mitten av varje halvlek, och nästan 3 000 åskådare hade hittat till Veritasstadion på måndagskvällen.
EM i England hägrar och Helmarit varvar hård träning med två tuffa matcher veckorna innan mästerskapet, först mot Japan och senare i veckan mot Nederländerna.
Det som började så bra slutade i en kross i Åbo. Japan visade klass och avgjorde matchen i den andra halvleken.
– Vi släpper in på tok för enkla mål, speciellt i andra halvlek, säger Finlands enda målskytt för kvällen, Adelina Engman, efter matchen.
Den första halvleken var överlag en mycket jämn historia, men det var gästerna som öppnade målskyttet. Ett välslaget inlägg på ytan mellan målvakten Tinja-Riikka Korpela och Natalia Kuikka orsakade förvirring och den sistnämnde styrde olyckligt in bollen i eget mål efter 13 minuters spel.
Finland hade stundtals problem med Japans snabba passningsspel. Samtidigt är Japan knappast nöjda med hur de hanterade Finlands snabba omställningar under de första 45 minuterna.

Repliken: ett konststycke

Och det var också på en kontring som den finländska repliken kom. Ett riktigt konststycke var det dessutom.
Engman grundlurade sin försvarare när hon lät passningen gå mellan benen på sig själv. Det resulterade i ett hav av yta och Engman satte fart mot mål. Japanskorna backade undan och väl inne i boxen placerade åländskan distinkt in kvitteringen i målvaktens högra hörn.
– Det var ingen som kom på så jag tänkte att jag testar, säger Engman om målet.
Därefter fortsatte Japan att anfalla längre och Finland snabbare. Och Helmarit borde nog ha gått till paus i ledning. En fint slagen hörna i slutet av halvleken gav Kuikka en chans till revansch, men det japanska försvaret räddade skottet på mållinjen.
Tinja-Riikka Korpela hade en hel del att stå i mot Japan.
Bara minuten senare dök vänsterbacken Emma Koivisto upp i straffområdet och var nära att ge Finland ledningen, men avslutet gick rakt på.
Finland fick den sämsta möjliga starten på andra halvlek. Återigen var det frågan om ett inspel från kanten på en farlig yta. Bollen hamnade hos Jun Endo, som kunde rulla in bollen förbi Korpela.
Ännu värre blev det tio minuter senare då japanskorna förvaltade en hörna på bästa sätt. Finland tappade markeringen av Hana Takahashi vid främre stolpen och 1-3 var ett faktum.
Finland fick inte spelet att stämma i den andra. Japan rullade boll och de få gånger de tappade den kunde hemmalaget inte utnyttja möjligheterna.
– I första lyckades vi hålla i bollen lite, men inte tillräckligt. Det blir nog tungt att bara jaga och jaga, så där måste vi bättra oss. Vi har också tränat väldigt hårt hela förra veckan, så det är möjligt att det var en orsak till det som hände i andra, säger Engman.
Vi skapade ändå en hel del chanser, både på kontringar och fasta situationer.
Adelina Engman
Med en dryg kvart kvar att spela kom spiken i kistan då inbytte Riko Ueki fick på en drömträff från liten vinkel. Bollen gick via ribban och in bakom Korpela för fjärde gången.
Slutresultatet fastställde japanerna på straff slutskedet av matchen.

Vad tar ni med er från den här matchen?

– Vi skapade ändå en hel del chanser, både på kontringar och fasta situationer, säger Engman.
Hon tror att det kommer vara viktigt att lyckas med omställningsspelet i EM.
– Motståndet är bra med bollen, precis som Japan, så det är nog där vi har våra chanser.

Finland-Japan

Slutresultat: 1-5 (1-1).
Mål: 0-1, 13 min Natalia Kuikka (självmål). 1-1, 18 min, Adelina Engman, 47 min. 1-2 Jun Endo, 47 min. 1-3, Hana Takahashi, 58 min. 1-4, Riko Ueki, 74 min. 5-1, Yui Hasegawa, 89 min.
Publik: 2 814

ANDRA LÄSER