Pro inför övertidsförbud för sina medlemmar i konsultbranschen

Stora meningsskiljaktigheter om nytt kollektivavtal står bakom förbudet.

Fackförbundet Pro inför ett övertidsförbud på grund av strandade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal i planerings- och konsultbranschen.
03.12.2021 19:32 UPPDATERAD 03.12.2021 19:35
Fackförbundet Pro inför ett övertidsförbud för alla tjänstemän som följer kollektivavtalet i planerings- och konsultbranschen. Förbudet träder i kraft vid midnatt den 4 december och gäller tills vidare, uppger Pro i ett pressmeddelande.
Orsaken till Pros markering är de fastlåsta förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Pro och Teknologiindustrins arbetsgivare. Förhandlingsparterna har olika syn på lönemodellen och nivån på löneförhöjningarna.
Enlig Pro har arbetsgivarparten erbjudit en löneuppgörelse där inflationen skulle äta upp förhöjningen och i själva verket försämra arbetstagarnas köpkraft. Arbetsgivarparten har också avvisat Pros förslag om en allmän lönehöjning.
"Pro kan under inga omständigheter godkänna den här typen av lösningar. Vi vill nå en lösning så fort som möjligt, men tills vidare är våra meningsskiljaktigheter om lönemodellen alltför stora", säger Jorma Malinen, ordförande för Pro.
Övertidsförbudet träder i kraft samtidigt som motsvarande förbud har införts av Industrifacket och tjänstemannafacket YTN. Förbudet gäller även intjänande av flextid.
Fackförbundet Pro företräder i huvudsak högt utbildade experter och sakkunniga. Pro har cirka 120 000 medlemmar och svarar för 75 kollektivavtal i olika branscher.

ANDRA LÄSER