Orenat avloppsvatten skulle börja släppas ut i Öresund i dag – planerna på is tills vidare

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark i Öresund under fem dagar läggs på is ett dygn, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Utsläppsplanerna väcker uppseende när badsäsongen runt Öresund just börjat. Bild från Malmö i april.
TT
24.05.2020 12:15 UPPDATERAD 24.05.2020 12:23
Efter massiv kritik meddelar avloppsföretagen Hofor och Novafos att de skjuter på utsläppet, som skulle ha börjat på söndagen.
"Arbetet var planerat att börja på söndag morgon, men efter en överenskommelse med Köpenhamns kommun har det nu skjutits upp 24 timmar, så att det först påbörjas på måndag morgon" skriver Hofor i en kommentar.
Beskedet kommer efter det att Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) på lördagskvällen uppmanat de ansvariga danska kommunerna att stoppa de planerade utsläppen och undersöka om det finns andra möjliga alternativ.
Både Köpenhamns kommun och Gentofte kommun har gett de två avloppsföretagen tillstånd att släppa ut kloakvattnet.
Utsläppet omfattar 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn och ska ske fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.
Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Även kommunpolitiker och länsstyrelsen i Skåne har reagerat kraftigt.

ANDRA LÄSER