Så klarar hunden nyåret – också vilda djur kan bli oroliga av fyrverkerier

Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) ger djurägare några tips på vad man ska tänka på under nyårsfirandet.

Helsingfors djurskyddsförening skriver att man ska ge djuren möjlighet under nyårsfirandet att dra sig undan och gömma sig.
SPT
30.12.2020 13:30 UPPDATERAD 30.12.2020 13:57
Många djur är rädda och upplever obehag under nyåret då det skjuts fyrverkerier. Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) tipsar djurägare hur man kan gå tillväga för att göra dagen så behaglig som möjlig för de fyrfotade familjemedlemmarna.
Föreningen betonar förberedelser. Hundar ska rastas i god tid före raketerna börjar avfyras och därefter hållas inomhus. Man ska inte ta med sig hunden för att titta på fyrverkerier eftersom de kan slita sig loss i panik och rymma.
Dessutom ska man aldrig lämna en rädd hund ensam hemma. Enligt Hesy kan det hjälpa att dra för gardinerna och tända belysningen. Det kan också hjälpa att lyssna på musik för att dämpa ljudet av fyrverkerierna.
Djuret ska också ges möjlighet att dra sig undan och gömma sig. Nina Immonen, ordförande för djurskyddsföreningen, säger att man som ägare inte heller ska bete sig onormalt, utan hålla sig lugn.
"Om djuret är extra uppskrämt och drabbas av panik i flera dagar kan man söka hjälp från till exempel apoteket i form av lugnande sprej eller vid djurläkarens mottagning", säger Immonen i ett pressmeddelande.
Läs också: Tvåhundra hundar firar fyrverkerifritt nyår på hotell
Hästar ska också flyttas inomhus och hållas i en lokal där de varken kan skada sig själva eller andra hästar om de blir rädda.
Också produktionsdjur och vilda djur kan skrämmas av fyrverkerier. Vilda djur som är rädda sätter sig ofta i rörelse, vilket i värsta fall kan leda till trafikolyckor, skriver Hesy.

ANDRA LÄSER