Paret Kepler har mardrömmar om ondska

De våldsamma morden i Lars Keplers romaner sätter sina spår hos upphovsmakarna. – Vi drömmer ofta mardrömmar om det vi skriver om, erkänner paret bakom pseudonymen Lars Kepler – Alexandra och Alexander Ahndoril.

Mot Hollywood – Alexandra och Alexander Ahndoril har återtagit filmrättigheterna och förhandlar nu om en långfilm och en tv-serie om Joona Linna.
Morden är brutala i de kriminalromaner Alexandra och Alexander Ahndoril skriver. Det är meningen.
– Våld får aldrig förskönas eller framställas som romantiskt och glamoröst, säger Alexandra Coelho Ahndoril.
– Våld ska vara hemskt också i fiktionen. Vi vill visa hur en brottsplats ser ut och vi har gjort mycket research med offer och anhöriga, tillägger Alexander Ahndoril.
Både Alexandra och Alexander Ahndoril erkänner att de själva skräms av våldet i verkligheten.
– Bristen på nåd är så uppenbar. Människor är kapabla till hemska saker, men också till fantastiska gärningar. Och våra hjärnor älskar att ställas inför gåtor.
Under pseudonymen Lars Kepler debuterade paret Ahndoril med romanen Hypnotisören 2009. I samma roman presenterade de sitt radarpar, den finländske kommissarien Joona Linna och hans parhäst, den rasande skickliga polisen Saga Bauer.
Saga Bauer har fått sitt förnamn av paret Ahndorils äldsta dotter. Joona Linnas efternamn är en hommage till Väinö Linna medan förnamnet kommer från profeten Jona i Gamla Testamentet.
– Varje gång Joona Linna tar sig an ett nytt namn hamnar han i valfiskens buk, förklarar Alexandra Coelho Ahndoril.
Hypnotisören blev en jättesuccé och framgångarna fortsatte för paret. Romanerna om Joona Linna har sålts i dryga åtta miljoner exemplar och översatts till 40 språk. Tidningen Expressen rapporterade för ett år sedan att paret Ahndoril dragit in dryga åtta miljoner euro till sitt företag.

Hur mycket avundsjuka har ni utsatts för?

– Ingen säger något åt oss. Men jag brukar tänka som så att om folk läser böcker är det bra för alla, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Mot Hollywood

Hypnotisören blev film i regi av Lasse Hallström och med Tobias Zilliacus i rollen som Joona Linna år 2012. Efter det var det tänkt att romanen Paganinikontraktet också skulle filmatiseras men projektet stoppades strax före inspelningsstarten.
– Vi var utestängda från filmarbetet, säger Alexandra Coelho Ahndoril.
Nu när paret Ahndoril nya drömmar om både långfilm och tv-serie. Parets bolag har återtagit filmrättigheterna och förhandlar nu med Paramount Pictures i Hollywood.
– Vår amerikanska agent försäkrar oss att arbetet framskrider. Hypnotisören blir långfilm och tv-serien startar med Sandmannen.
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril har varit gifta sedan mer än tjugo år. När de skriver jobbar de tillsammans, sida vid sida men med varsin dator.
– Vi är oense ibland men för varje bok blir processen renare. Numera upptäcker vi tidigt när vi blir för spretiga och vi pratar mycket med varandra.
Den sjunde boken om Joona Linna, Lazarus, utkom för bara några veckor sedan på både svenska och finska. Än har paret Ahndoril ingen aning om hur många böcker om Joona det blir.
– Vi är själva nyfikna på hur livet artar sig för Joona och Saga. Vi vet ingenting annat än att allt det som sker i berättelserna påverkar dem.

Alexandra Coelho Ahndoril

Ålder: 52 år.
Familj: Gift med Alexander Ahndoril. Tre döttrar.
Karriär: Författare. Skrev länge under eget namn men är numera känd som en av författarna bakom pseudonymen Lars Kepler.
Aktuell: Med kriminalromanen Lazarus (Albert Bonniers förlag) som är den sjunde i serien om Joona Linna och Saga Bauer. Boken finns även på finska, Lazarus (Tammi).
Favoritförfattare: Rainer Maria Rilke.
Senast lästa bok: Vaggvisa av Leila Slimani.
Gillar: Att uppslukas av en bok.

Alexander Ahndoril

Ålder: 51 år.
Familj: Gift med Alexandra Coelho Ahndoril. Tre döttrar.
Karriär: Författare, känd som ena halvan av pseudonymen Lars Kepler.
Aktuell: Med kriminalromanen Lazarus (Albert Bonniers förlag) som är del sju i serien om Joona Linna och Saga Bauer. Boken finns även på finska, Lazarus (Tammi).
Favoritförfattare: Dostojevskij.
Senast lästa bok: The Haunting of Hill House av Shirley Jackson.
Gillar: Sportfiske och att laga mat.