Så länge är du skyddad om du har haft corona och fått två vaccindoser

Det bästa skyddet mot covid-19 får man av genomliden sjukdom och två doser vaccin, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Fler doser än så ger inte någon märkbart bättre effekt.

Hittills har 3 953 personer i Finland dött uttryckligen på grund av covid-19. Medianåldern bland dem är 85 år.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
01.11.2022 13:20 UPPDATERAD 01.11.2022 18:06
De som har fått vaccin samt insjuknat i covid-19 är immuna mot allvarliga fall av sjukdomen i åtminstone ett år, visar en ny kartläggning av så kallad hybridimmunitet, enligt THL.
Forskarna har studerat material från 26 vetenskapliga tidskrifter. Enligt resultatet ligger skyddet i denna grupp på över 95 procent efter 12 månader.
– Troligen är skyddet mot omikronvarianten längre än så och sjunker inte märkbart efter ett år heller, säger Hanna Nohynek, överläkare på THL.
Enbart en genomliden sjukdom gav ett skydd på 65–70 procent mot omikronvarianten under de 2–3 första månaderna, men efter 12 månader hade skyddet sjunkit till 25 procent.
Om man har haft covid-19 och fått två vaccindoser sjunker skyddet mot en ny smitta stadigt under ett halvt år. Efter en tredje dos får man ett kortvarigt skydd mot smitta igen.
Med tanke på smittskyddet gynnas också de som har haft sjukdomen kortvarigt av ny vaccinering, men den ger inte mervärde på lång sikt. Människorna skulle behöva vaccineras om och om igen, vilket inte är vettig resursanvändning, enligt expertläkare Eero Poukka på THL.
Med tanke på vaccinskyddet behöver alltså största delen av människorna inte en tredje dos om de har haft coronavirussjukdomen och fått två vaccindoser. En person som har haft coronavirussjukdomen och som tillhör målgruppen för en fjärde vaccindos behöver en tredje vaccindos.
– Man får ett väldigt bra skydd av att ha insjuknat i corona och tillsammans med två vaccindoser är skyddet ännu bättre, säger Hanna Nohynek.
En frisk person i vuxen ålder har alltså ytterst liten risk att hamna på sjukhus på grund av coronaviruset just nu, enligt Nohynek. Enligt THL har största delen av barn över 12 år och finländare i vuxen ålder format hybridimmunitet tack vare vaccinering och genomliden sjukdom.
De som är kvalificerade för en femte vaccindos rekommenderas starkt att ta den. De ges samtidigt som influensavaccineringarna så att man kan ta bägge på samma gång. Boosterdosen rekommenderas till personer över 65 år samt till personer i riskgruppen och med starkt nedsatt immunförsvar.
Den 24 oktober hade 3 953 personer i Finland dött uttryckligen på grund av coronavirusinfektion.
Men läget är inte oroväckande och nya omfattande restriktioner kommer antagligen inte att behövas, eftersom befolkningen i sin helhet är väl skyddad mot allvarliga fall, enligt Institutet för hälsa och välfärd.
Medianåldern i gruppen har stigit till 85 år. För män är den 83 år och kvinnor 88 år. Faktorer som medverkat till dödsfall är hjärtsjukdomar, demens och diabetes. En riskfaktor är fortfarande även det att personen ifråga inte har vaccinerats mot coronaviruset.
Läs också: Nya dystra siffror: Tusen coronasmittade vårdas på sjukhus

ANDRA LÄSER