Skapa buffert mellan Nato och Ryssland

Ukrainas president har nu efter stor vånda förklarat att Ukraina inte tänker begära medlemskap i Nato. Samtidigt pågår en debatt i Finland och Sverige att vi ska överge vår tidigare alliansfrihet och ansöka om medlemskap i Nato.
Är en ansökan det klokaste vi kan göra? Nej.
I stället borde Sverige i solidaritet med Ukraina också stå kvar utanför Nato. Finland, Sverige och Ukraina skulle kunna bilda en trestats buffertzon mellan Nato och Ryssland. Ryssland skulle på så vis inte gränsa till något Natoland förutom Baltikum. En trestats buffertzon, eller fredszon, skulle förstås av en hel värld. Finland och Sverige tillsammans med Ukraina har nu ett gyllene tillfälle att bilda en utrikesdoktrin för alliansfrihet.
Jag har alltid varit stor beundrare av finländsk diplomati med Finlands förmåga att kunna hantera sin geopolitiska situation med exempelvis det som kallas Paasikivi–Kekkonen-linjen. Ryssland ligger där det ligger och det går inte att ändra på. Den utrikespolitiska debatten i Sverige saknar för tillfället konkretion och är mycket känslostyrd.
Titta på en karta och tänk geopolitik. En trestats buffertzon är den lösning som för lång tid framöver kan stabilisera Europa. Då är det Sauli Niinistö och Sanna Marin i Finland, Magdalena Andersson i Sverige och Volodymyr Zelenskyj i Ukraina som visar på en gemensam fredsväg.
Det är bättre att vara alliansfri för fred än ingå i allianser för krig.

Stefan Torssell,

svensk samhällsdebattör och författare, Gamleby, Sverige

ANDRA LÄSER