BBC stänger av Lineker efter jämförelse med Nazityskland

Reaktionerna blev starka efter BBC:s avstängning av förre fotbollsstjärnan Gary Lineker. Experter och kommentatorer vägrar nu jobba för tv-bolaget under dagens Premier League-sändningar.

Förre fotbollsstjärnan Gary Lineker stängs av som programledare i BBC.
11.03.2023 07:16 UPPDATERAD 11.03.2023 14:07
Lineker stängdes på fredagen tills vidare av från BBC sedan han på Twitter kritiserat Storbritanniens regering och jämfört formuleringar i en ny asyllag med Nazityskland. 62-åringen är populär programledare av "Match of the day", ett program med höjdpunkter från Premier League.
Experterna och tidigare landslagsanfallarna Ian Wright och Alan Shearer var några av kollegorna som direkt visade sitt stöd till Lineker, genom att meddela att de inte tänkte vara med i lördagens sändningar.
BBC meddelade senare att highlights-programmet, som har sänts sedan 1964, för första gången ska genomföras utan experter och presentatör.
Bolaget sade också att "Match of the Day" inte kommer fråga spelare och tränare om intervjuer, efter att flera spelare uttryckt att de inte kommer ställa upp av solidaritet med Lineker.
Gary Lineker – som har 8,8 miljoner följare på Twitter – är BBC:s högs betalde stjärna. Regeringen har kallat hans åsikt på Twitter för opassande och oacceptabel och vissa politiker har uppmanat BBC att bestraffa honom.

ANDRA LÄSER