HS: Finska barn i al-Hol gick i distansskola

Utrikesministeriet och Folkupplysningssällskapet arrangerade distansundervisning för finländare i lägret al-Hol utan att underrätta de kurdiska styrkorna som kontrollerar lägret, rapporterar Helsingin Sanomat.

Utrikesministeriet och Folkupplysningssällskapet arrangerade distansundervisning för finska barn i lägret al-Hol mellan våren 2020 och våren 2021, skriver Helsingin Sanomat.
Utrikesministeriet arrangerade i ungefär ett års tid distansundervisning för finska barn i lägret al-Hol i Syrien, skriver Helsingin Sanomat. Undervisningen arrangerades i samarbete med stiftelsen Folkupplysningssällskapet.
Enligt HS skötte två lärare i Finland undervisningen genom att skicka Whatsappmeddelanden till barnens mammor som befann sig i lägret.
De finska barnen undervisades i finska, matematik, miljölära, historia och engelska. Totalt 23 barn fick distansundervisning från Finland, skriver HS. De yngsta var tre år gamla medan de äldsta var i gymnasieåldern.
Utrikesministeriet underrättade inte de kurdiska styrkorna som har kontroll över al-Hol om distansundervisningen.
Distansundervisningen började i maj 2020 och fortsatte tills kontakten med de mammor som fortfarande fanns kvar i al-Hol bröts våren 2021.
Ett trettiotal finländare har återvänt till Finland från al-Hol. Enligt HS finns det ännu cirka 15 finländare kvar i lägret. Bland dem finns ett tiotal barn.
Kring 70 000 människor samlades till lägret al-Hol efter att terrororganisationen Islamiska statens så kallade kalifat i Syrien och Irak föll år 2019. En del finländare som samlades i lägret misstänks ha deltagit i Islamiska statens verksamhet.

ANDRA LÄSER