Aamulehti: Nästan hälften av finländarna tror att extremrörelserna blir starkare

Tommi Kotonen, forskningskoordinator vid Jyväskylä universitet, säger att extremrörelsernas verksamhet i själva verket minskat de senaste åren. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

46 procent av finländarna tror att extremrörelserna i landet växer sig starkare inom en snar framtid, rapporterar Aamulehti med avstamp i mediekoncernen Alma Medias färska undersökning.

40 procent av dem som deltog i undersökningen uppskattar att extremrörelserna fortsätter var lika starka som nu. Däremot trodde enbart sex procent att extremrörelserna försvagas inom den närmaste framtiden och åtta procent tog inte ställning.

Siffrorna härstammar från en färsk undersökning som statistikföretaget Tietoykkönen gjort för Alma Media. Sammanlagt 3 600 personer deltog i undersökningen som genomfördes i maj och i början av juni. Bland annat tidningen Aamulehti, som är en del av Alma Media, har publicerat resultatet.

Tommi Kotonen, forskningskoordinator vid Jyväskylä universitet, säger till Aamulehti att undersökningens resultat är överraskande. Enligt Kotonen har extremrörelsernas verksamhet minskat i Finland under de senaste åren. Skyddspolisen uppskattar den finländska extremismen omfattning till några hundra personer.

Han tror att deras förhållandevis stora mediesynlighet kan ha haft en inverkan på finländarnas uppfattning av dem.

– I verkligheten har till exempel extremhögerns aktivitet sjunkit under de senaste åren. För tillfället finns ingen spontan demonstrativ rörelse inom extremhögern i Finland, trots att folk kanske har fått det intrycket, säger Kotonen till Aamulehti.

Han nämner Nordiska motståndsrörelsen, Suomen Sisu och Soldiers of Odin som exempel på extremhögern i Finland. Den finländska extremvänstern är enligt Kotonen inte lika tydligt organiserad som extremhögern.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning