Aaltos gröna våg växer

Bild: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Vi har igen fyra partier som kan klassificeras som stora. Den gröna tillväxten oroar säkert både Centern och de två vänsterpartierna.

I Taloustutkimus färska enkät för Yle är Samlingspartiet fortsättningsvis störst med 20,8 procent, men De gröna har stigit från fyra till tvåa med rekordsiffrorna 17,6 procent. Centern är knappt distanserad och SDP backar relativt mycket och ligger nu på 15,6 procent. Splittringen av Sannfinländarna har inte påverkat partiets siffror. Utbrytargruppen Nytt alternativ i regeringen tycks attrahera väldigt få väljare. Det kan bero på att gruppen fortfarande är obekant för väljarna och att siffrorna justeras långsamt.

Spekulationerna om att De grönas gallupframgång och popularitet skulle minska då partiordförande Ville Niinistö stiger åt sidan har helt kommit på skam. Partiets uppgång har snarast accelererat efter att Touko Aalto tog över rodret i juni, egentligen utan stora utspel. Inte heller förändringarna inom hans privatliv förefaller ha påverkat den uppåtgående trenden ett dugg.

Niinistö har redan en längre tid talat om att De gröna siktar på statsministerposten och enligt enkätresultatet är partiet just nu ett potentiellt statsministerparti. Partiet ser ut att kunna bli störst i riksdagsvalet om ett och ett halvt år. Redan i kommunalvalet i våras gjorde De gröna stora framsteg. Partiets frammarsch fortsätter på bred front, inte längre bara på de stora orterna i södra Finland.

För SDP är det fortsatt jobbigt. Den pågående kampen om partiets presidentkandidatur ser inte ut att ha gett någon extra skjuts. Tvärtom är väljarstödet nu lägre än i riksdagsvalet 2015 och nedgången sedan Antti Rinne återvaldes som ordförande i februari har varit hisnande fem procentenheter.

Också det andra vänsterpartiet VF går tungt och landar i den färska enkäten på 7,7 procent, eller 1,5 procentenheter under den föregående noteringen. De gröna är just nu det populäraste oppositionspartiet och det är uppenbart att partiets uppgång har tärt hårt på de två vänsterpartiernas väljarstöd, speciellt bland kvinnor.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00