Aaltobyggnad vann arkitekturpriset

Alvar Aalto skapade campushelheten i Otnäs. Bild: Tuomas Uusheimo

Biblioteket på campus i Otnäs, eller nuvarande Harald Herlin–lärcenter får årets Arkitekturens Finlandiapris. Enväldig domare var denna gång OP-gruppens högsta chef Reijo Karhinen.

Det var ursprungligen Finlands mest kända arkitekt, Alvar Aalto som ritade biblioteket i Otnäs. Byggnaden färdigställdes 1970 och ingår i den arkitektoniskt värdefulla campushelheten som Aalto skapade för dåvarande Tekniska högskolan. Högskolan går numera under benämningen Aalto-universitetet och biblioteket heter Harald Herlin-lärcenter.

Lärcentrumet har renoverats grundligt 2016 och man har också byggt till genom att avlägsna en av de låga källarvåningarna som tjänat som bokförråd och i stället skapat mer allmänt utrymme för studenterna.

Men känslan av och stilen från Alvar Aalto finns kvar.

– Tack vare ett modigt grepp har renoveringen av lärcentret moderniserat användningen av byggnaden genom att skapa nytt samtidigt som man har respekterat det befintliga och ursprungliga. Man kan jämföra slutresultatet med det pågående enorma brytningsskedet som drivs av den snabba utvecklingen inom teknologier och digitalisering, säger OP-chefen Reijo Karhinen i sin motivering.

Arkitekterna bakom renoveringen är Teemo Tuomi och Tuomo Remes på arkitektbyrån NRT.

– Den unika stämningen i byggnaden har sitt upphov i Alvar Aaltos skicklighet att utnyttja dagsljuset. I den renoverade byggnaden finns fortfarande plats för rofyllda och vackra läsesalar. Förändringarna i det kulturmärkta huset ansluter sig främst till ny teknik, bättre tillgänglighet och ny inredning samt förnyat servicekoncept, säger Tuomi.

Arkitekturens Finlandia utdelades på måndagseftermiddagen i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning