Aalto–satellit skjuts upp i rymden

Äntligen dags för avfärd. Aalto–1 skjuts upp i rymden på midsommaraftonen.Bild: Aalto-universitetet

En nanosatellit byggd av studerande vid Aalto-universitetet skjuts upp från ett rymdcenter i Indien – på midsommaraftonsmorgonen.

Aalto–1- satellitens stora ögonblick har äntligen kommit: satelliten som varit klar för avfärd i över ett år ska skjutas upp i rymden den 23 juni på midsommarafton klockan sju finsk tid.

– Aalto–1 satelliten skjuts upp ut i rymden tillsammans med en indisk PSLV-raket. Uppskjutningens huvudsakliga uppgift är att föra den indiska fjärranalyssatelliten Cartosat-2E till sin omloppsbana. Det finns även tjugo mindre satelliter ombord, som förs över till sina egna omloppsbanor 17-23 minuter efter uppskjutningen, säger projektledaren, docent Jaan Praks i ett pressmeddelande.

Finsk högteknologi

Aalto–1, som är en modern nanosatellit, tar med sig finsk spetsteknologi upp i rymden. VTT har byggt dess spektrumkamera, Helsingfors universitet och Åbo Universitet står för strålningsdetektorn och Meteorologiska institutet har utvecklat en plasmabroms, som var syftet är att minska mängden rymdskrot.

Studerande vid Aalto–universitetet har själva planerat hur satelliten som helhet skall fungera samt utvecklat ett antal delsystem, såsom radioapparater, en dator, en ram och antenner. Med finns också solpaneler, vilka ska generera den el som satelliten behöver. Satelliten har även en huvuddator, som förmedlar all nödvändig information från rymden till markstationen i Otnäs.

Satellitteamet har inte bara under de senaste veckorna fått vänta på uppskjutningen av satelliten, utan samtidigt även försökt lösa problemet med satellitens lillebror, Aalto–2, som haft problem med att ansluta till markstationen.

Praks är ändå inte oroad.

– Aalto–1 är mycket mer komplicerad än Aalto–2, men den har även testats mycket längre än sin lillebror. Aalto–1:s omloppsbana är dessutom mycket närmare Otnäs markstation än Aalto–2:ans, vilket underlättar kontrollen av den. Om allt går enligt planerna, så öppnar satelliten sina antenner och förbereder sig för att ta kontakt redan en halvtimme efter att den skjutits upp. Den första flygningen över Finland sker redan på morgonen. Man kan inte se satelliten med blotta ögat, men radioamatörer har möjlighet att följa med satelliten med sina egna radioapparater.

Teamet för Aalto–1 samlas för att följa med PSLV–raketens uppskjutning i direktsändning från Indien.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00