Många stjärnfall på himlen i helgen – jorden passerar Perseiderna

Den som önskar sig något av universum, kan lägga sig på rygg och titta upp mot himlen i kväll. Många stjärnfall kommer att vara synliga på himlen när meteorregnet Perseiderna ingår sin mest aktiva fas.

Meteorregn Perseiderna från 2021.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
12.08.2022 09:37
Varje sensommar passerar jorden meteorregnet Perseiderna och nu är det dags igen. Den bästa observationstiden är 10–14 augusti och på lördagsmorgonen ingår meteorregnet sin mest aktiva fas, skriver Astronomiska föreningen Ursa.
Många stjärnfall kommer att vara synliga under helgen, och till och med eldklot som är exceptionellt starka kan ses som lysande stjärnfall.
Enligt Jani Sorsa, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet, ser prognosen bra ut för att se stjärnfallen under helgen.
– Under lördagen kommer vädret att vara klart i de flesta delarna av landet och på söndag blir det lite mer molnigt, säger Sorsa.
Fullmånen under fredagsnatten kan förhindra synen av de stjärnfall som lyser svagare. Med eller utan fullmåne så har södra Finland fördel att se stjärnfallen, och enligt Ursa går stjärnfallen bara att se söder om Uleåborg.
– De delar av landet med mörkare nätter har förstås bättre omständigheter för att se stjärnfallen, säger Sorsa.
Varma kläder rekommenderas för den som vill se mer än ett stjärnfall under natten. Ju längre du observerar himlen, desto fler stjärnfall kommer du att se, skriver Ursa.
Bäst chans att se stjärnfallen har man liggandes på rygg och med blicken riktad mot Perseus stjärnbild på himlen mellan nordöst och öst, men stjärnfall kommer ändå kunna observeras på hela himlen.

ANDRA LÄSER