EM-framgångshoppen gav formbesked

Kristiina Mäkelä tog sitt tionde FM-guld – och åttonde i följd – i tresteg. EM-idrottarkollegorna Topi Raitanen och Reetta Hurske blev också finska mästare i överlägsen stil

Kristiina Mäkelä är obesegrad i tresteg i Kalevaspelen sedan 2015. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
06.08.2022 22:09
Det var upplagt för en trestegsduell mellan Kristiina Mäkelä och Senni Salminen. Och det var precis vad publiken i Joensuu fick se. Två trestegshoppare från den absoluta Europatoppen bjöd på en underhållande FM-final där erfarenheten segrade.
Mäkelä fick hjälp av en medvind och vann sitt åttonde guld i följd och tionde FM-titel totalt med ett vindassisterat resultat på 14,41, sju centimeter från hennes färska PB.
Salminen, finska rekorddamen som aldrig vunnit FM-guld i tresteg, kom tvåa på 14,29. Esbo IF:s Kira Kytölä tog hand om FM-bronset med vindassisterade 13,44.

Raitanens sista kilometer imponerade

Hinderlöparen Topi Raitanen fick inte till det i VM då magproblem förstörde sommarens första stora mästerskap. I Joensuu ville han se var han står inför EM och slutresultatet var lovande.
Raitanens mål var att göra en bra tid och framför allt en bra sista kilometer – målet var att komma nära 2.40. Tiden på den sista kilometern blev 2.39,91 och sluttiden i sololoppet skrevs 8.21,10 vilket bådar gott inför EM i München.

Hurske väntad mästare

Häcklöparen Reetta Hurske lyckades heller inte i VM men i Kalevaspelen fick hon till det – i en medvind på 3,1 m/s. Tammerforsdamen var i en klass för sig och noterades för utmärkta 12,87. Ett lyckat EM-genrep för henne också då hon försvarade fjolårets hemmaguld från Tammerfors. Hurskes FM-medaljsvit är nu åtta år lång: tre guld, två silver, tre brons.
Silvermedaljen gick till multitalangen Jessica Kähärä, 21, som tidigare vunnit flera FM-brons i höjd- och längdhopp.
Reetta Hurske var favorit att ta guldet på 100 meter häck. 

ANDRA LÄSER