Erdogan efter koranbränning i Sverige: Räkna inte med stöd till Natoansökan – ”Olycklig händelse” enligt Haavisto

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer landets ansökan till Nato. Det skriver nyhetsbyrån AP. Finlands Pekka Haavisto beskriver lördagens koranbränning i Stockholm som en olycklig händelse för medlemsprocessen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
23.01.2023 18:53 UPPDATERAD 23.01.2023 23:02
Beskedet från den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan kommer efter den högerextrema provokatören Rasmus Paludans koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.
Erdogan kritiserar Sverige för koranbränningen, men också för att kurdiska grupper tillåts demonstrera med PKK-flaggor.
– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, säger Erdogan, enligt AP.
Om inte Sverige visar respekt för Turkiet och muslimer kommer det inte att ”bli något stöd från oss i Natofrågan”.
Erdogan pekar ut koranbränningen som ett hatbrott som inte borde skyddas av yttrandefriheten.
– De som tillåtit en sådan skam utanför vår ambassad kan inte längre förvänta sig någon välvilja från oss, säger den turkiske presidenten, enligt AP.
Finland och Sverige ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato tillsammans. Enbart Turkiet och Ungern av medlemsländerna har inte ratificerat ansökningarna.

Haavisto: Många svårigheter i processen

På måndagen samlades EU:s utrikesministrar till möte i Bryssel. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) sade på en presskonferens efter mötet att många kolleger ryckt honom i ärmen under dagen och diskuterat Natoansökan och Turkiets agerande, även om frågan inte varit på den officiella mötesagendan.
– Visst väcker det mycket oro och spekulationer om vart Turkiet vill komma med att dra ut på detta.
HBL ber om en kommentar till Erdogans uttalande, som när presskonferensen hålls är alldeles färskt.
– Jag måste förstås säga att en koranbränning är en olycklig händelse och något som vi inte borde ha haft i den här processen, vi har så många andra svårigheter i processen, säger Haavisto.
Pekka Haavisto inför medierna efter EU:s utrikesministermöte på måndag kväll.
Han upprepar det han sagt tidigare, att det gäller att nu koncentrera sig på vad som ur hans synvinkel är viktigast.
– Det är förstås säkerheten, inte bara säkerheten för Finland och Sverige men säkerheten i hela Natoområdet. 
Där är också Turkiet medlem, betonar Haavisto. 
Haavisto talade på måndagen också med den turkiska utrikesministern Mevlüt Çavusoglu.

Försöker få trepartsmöte med Turkiet

Händelserna på lördagen i Stockholm var enligt honom sådana som påverkar både Sveriges och Finlands Natoansökningar i och med att exempelvis den svenska försvarsministerns Pål Jonsons (Moderaterna) besök till Ankara i veckan har skjutits upp. Han nämner också den finska och svenska talmannens gemensamma besök som ställts in.
– Tidtabellen har ändrat och förstås påverkar det också oss.
Med den svenska kollegan Tobias Billström (Moderaterna) säger sig Haavisto ha samtalat så gott som varje dag på senare tid.
Pekka Haavisto säger att Sverige och Finland koncentrerar sig på att ansöka om medlemskap i Nato tillsammans och arbetar tillsammans i en trepartsgrupp med Turkiet.
– Vi ska försöka ha det tredje mötet med den gruppen så snart som möjligt.

”Respekterar överenskommelse”

Tobias Billström säger i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT att han inte vill kommentera Erdogans ord.
”Jag kan inte kommentera uttalandet i kväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap”, skriver Billström.

”Sverige och Finland redo”

Ned Price, talesperson för USA:s utrikesministerium, sade på måndagen att Sverige och Finland är redo att gå med i Nato.
Han sade också att brännandet av böcker som är heliga för andra är "”djupt respektlöst”, och tillade att något kan vara lagligt men samtidigt förfärligt, rapporterar Reuters.

ANDRA LÄSER