Fars dag blir könsneutral på daghem i Helsingfors

En del daghem i Helsingfors slopar fars dagen. I stället kommer man att fira närståendedag.

02.11.2017 08:52 UPPDATERAD 03.11.2017 14:12
Åtminstone i Uppby och Brändö finskspråkiga daghem väljer man att ersätta farsdagen med ett könsneutralt alternativ, skriver Iltalehti. Alternativet kallas för närståendedag (på finska "läheisenpäivä").
På daghemmet i Brändö motiveras beslutet med barnets rätt.
– Det finns flera olika sorters familjer i Helsingfors. Här lägger vi barnet i centrum. För barnet är det viktigt att någon närstående deltar i våra frukosttillfällen. Nu ska vi se vilket mottagande det här får, säger dagisets chef Ria Sotka till Iltalehti.
Närståendedagen firas med frukost på daghemmet på torsdag nästa vecka.
Sotka säger att beslutet att ersätta fars dagen med närståendedagen har gett respons både för och emot. En del personer har varit upprörda över daghemmets beslut. Sotka fokuserar ändå på den positiva responsen.
– Folk tycker att det här är en bra idé, säger hon.
Enligt Iltalehti får daghemmen i Helsingfors självständigt fatta beslut om de ska fira fars dag eller inte.
Helsingfors stad meddelar i ett utskick under torsdagen att fars dag inte alls ska ersättas. Fars dag ska fortsätta vara fars dag heter det, och att far såsom andra närstående är varmt välkomna.
Farsdagen firas traditionellt den 12 november. Den har funnits i almanackan sedan 1970. Sedan 1987 räknas fars dagen som övrig flaggdag. Till god flaggkultur hör att flagga på de övriga flaggdagarna på samma sätt som på de officiella flaggdagarna.
Helsingfors har cirka 330 kommunala daghem.
Uppdaterad 2.11 kl. 13.15: Uppdaterade med uttalandet i Helsingfors stads utskick.

ANDRA LÄSER