Malins val | Rädsla får politiker att klä sig i uniform och tygla sina passioner

Författaren Malin Kiveläs hjärta anar att förändring är möjligt. Men för att det ska ske behövs seriösa rebeller. Under våren skriver hon kolumner om valkampanjen för HBL Kultur.

Minister Tytti Tuppurainens kommentar om bensinpriser gick rakt in i Malin Kiveläs hjärta. Arkivbild.
07.03.2023 20:48 UPPDATERAD 11.04.2023 15:07
Nästan trettio procent av förstagångsväljarna uppger att de tänker rösta på Sannfinländarna, enligt Helsingin Sanomats gallup publicerad den 15 februari. Och det överraskar föga, vilket i sig är intressant med tanke på hur partiets skräll för bara tolv år sen slet upp många av oss ur vår törnrosasömn, misstrogna och chockade, in i en ny slags politisk verklighet.
Politikens historia i mitt eget liv kulminerade för cirka ett och ett halvt år sen när jag råkade lyssna på radio. Det var ett program där politiker grillades om aktuella frågor. Jag kom in i mitten av programmet och tänkte som vanligt först mest på annat medan radiorösterna malde på i bakgrunden.
En fråga om det rejält höjda bensinpriset, som såklart väckt medborgarnas raseri mer än någonting annat nånsin, ställdes. Sen kom svaret. Jag var beredd på omskrivningar och ett slipprigt duckande: snömoset.

ANDRA LÄSER