"Ett unikt projekt" — Lars Noréns pjäs Solitaire visas i Helsingfors i höst

I ett stort nordiskt samarbete sätter flera teaterhus, bland dem Dramaten och Svenska Teatern gemensamt upp pjäsen Solitaire i Helsingfors. Innan dess gästar pjäsen en ansedd teaterfestival i Avignon i Frankrike.

Pjäsen Solitaire av Lars Norén har jämförts med I väntan på Godot.
Annika Hällsten
22.04.2022 09:46 UPPDATERAD 22.04.2022 13:25
"En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där."
Så här inledde Lars Norén scenanvisningar till en av sina sista pjäser, Solitaire.
Pjäsen, regisserad av Sofia Adrian Jupither, hade urpremiär på Dramaten i vintras och därmed inleddes det unika samarbetet mellan sex nordiska teaterhus samt teaterkompaniet Jupither Josephson. Pjäsen kommer att ges sju gånger på Svenska Teatern, med premiär 14 september.
Solitaire har fått fina recensioner och nu uttagits till en av världens största teaterfestivaler, Festival d’Avignon, där den visas i juli. Festivalen koncentrerar sig på teater men i utbudet ingår också dans, film och musik.
"Avignonfestivalen i Frankrike är en av de mest prestigefyllda teaterfestivalerna. Lars Noréns internationella storhet och intresset för hans slående dramatik lever vidare också efter Noréns bortgång", säger Svenska teaterns chef Joachim Thibblin.
På tal om att Solitaire ges på Svenska Teatern i höst konstaterar Thibblin att "Solitaire är en viktig del av Svenska Teaterns pågående strategiska arbete att genom konstnärlig dialog fördjupa scenkonstsamarbetet mellan de nordiska länderna."
Tio skådespelare medverkar Solitaire, en av dem är Niklas Åkerfelt som ingår i Svenska Teaterns fasta ensemble.
Lars Norén avled i covid 2021.

ANDRA LÄSER