Pakistan: Aldrig sett så mycket vatten

Det översvämningshärjade Pakistan har utropat katastroftillstånd. Men monsunregnen fortsätter obönhörligt att falla.

En kvinna har lagt sina tillhörigheter i en metallkista, i hopp om att rädda dem från vattnet i det översvämmade Jaffarabad i Baluchistan.
26.08.2022 14:28
Räddningsverket NDMA uppger att över 900 liv hittills krävts i samband med årets monsunregn, som började i juni. Bara senaste dygnet räknar NDMA till 34 döda.
Regnen är nödvändiga för skörden och för att fylla på vattenreserverna i landet. Men de utlöser också ofta kaotiska förhållanden även normala år. Och i år är läget värre än vanligt. Det enda jämförbara året är 2010, då över 2 000 människor omkom och en femtedel av Pakistan lades under vatten.
– Jag har aldrig tidigare sett att regnen utlöst sådana här ofantliga översvämningar, säger Rahim Bakhsh Brohi, en mer än 80 år gammal lantbrukare i Sukkur i provinsen Sindh.
Liksom många andra av de miljoner översvämningsdrabbade tvingas han nu bo på landsvägen. De asfalterade och ofta upphöjda vägarna är några av de få torra platser som finns i det vattensjuka landskapet.
Sherry Rehman, minister med ansvar för klimatförändringar, utropade i onsdags katastroftillstånd, och vädjade om internationell hjälp.

ANDRA LÄSER