Skrämmande med "America first"

Donald Trumps hot bara stärker den 33-årige Kim Jong-uns envishet.

Även under semesterperioden skapar Donald Trump världsnyheter. Presidenten tänkte koppla av några dagar i New Jersey på en av de tolv lyxiga golfklubbarna han äger i USA. Men hans verbala angrepp mot Nordkorea har trappat upp en långvarig konflik med regimen i Pyongyang till en akut kris. Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un kan eskalera till en allvarlig sammandrabbning.
Alla undrar vad presidenten menar med sin varning om att ytterligare hot från Nordkorea kommer att mötas med ”eld och raseri av ett slag som världen aldrig förr har skådat”. Den var typisk för Trump: spontan, instinktiv, improviserad. Han hade inte koordinerat yttrandet med sina rådgivare. Och vad som är ett oacceptabelt hot förblev oklart.
Då världens mäktigaste man talar om krig och fred – särskilt då kärnvapen är inblandade – får det inte missförstås. Men Trump har manövrerat sig själv i ett hörn: Om han inte gör något, förlorar han ytterligare i trovärdighet. Om han lever upp till sina ord, blir det en katastrof.
Men efter det att Nordkorea aviserade planer att avfyra medeldistansmissiler mot ön Guam i Stilla Havet, där USA har en strategisk flott- och flygbas, har Trump ytterligare skärpt sin krigsretorik. Hans tidigare uttalande, säger han, har kanske inte varit tillräckligt tufft.
I januari, innan Trump tillträde som president skrev han på Twitter att Nordkorea aldrig skall tillåtas ha missiler som kan nå amerikansk mark med atomvapen. Sex månader senare provsköt regimen två robotar högt upp i världsrymden som enligt Pentagon var just det: interkontinentala missiler.
Amerikanska forskare har räknat ut att städer som Los Angeles, Denver och Chicago antagligen ligger inom raketernas räckvidd. Och enligt Washington Post har den militära underrättelsetjänsten i en hemlig rapport dragit slutsatsen att Nordkorea numera kan tillverka kärnvapenstridsspetsar som är tillräckligt små för att placeras på missiler. Det talas om 60 kärnvapenladdningar.
Många experter anser att det nu är försent att förhindra att Nordkorea skaffar sig atomvapen. Alla försök att förhandla i godo med Pyongyang eller framtvinga en acceptabel lösning genom ekonomiska sanktioner har misslyckats i drygt trettio år. Även Kinas möjligheter att påverka regimen är tydligen begränsade. Trots de senaste FN-sanktionerna, som innebär att landet kan förlora en tredjedel av sina exportinkomster, är ett genombrott för diplomatin osannolik. Kärnvapenprogrammet är Kim-dynastins livsförsäkring. Trumps hot bara stärker den 33-årige Kim Jong-uns envishet.
Visst, utrikesminister Rex Tillerson har försökt tona ner presidentens retorik. Han talar om chansen för nya förhandlingar och försäkrar att USA inte strävar efter att störta regimen. Samtidigt presenterar försvarsminister James Mattis i Vita Huset ”ett militärt alternativ”.
Den republikanske senatorn Lindsay Graham hävdar enligt tidningen The Atlantic att Trump skulle ha sagt till honom att om det blir krig för att stoppa Kim Jong-un och tusentals människor dör, ”skall de dö där, de skall inte dö här”. Det här skulle vara den mest skrämmande versionen av ideologin America first.

ANDRA LÄSER