Nu är han i vattnet – 24-åring simmar över Östersjön

Klockan fyra på fredagsmorgonen påbörjade Gustav Kvikant sin 500 kilometer långa simtur som ska ta honom från Stockholm till Helsingfors. Första etappen är 18 kilometer lång och går från Wasahamnen till Vaxholm i Stockholms skärgård.

Gustav Kvikant ska simma 5-7 timmar per dag i över en månads tid.
I februari träffade HBL en ivrig Gustav Kvikant i Backasbrinkens simhall. Då var han i full gång med träningen inför sitt ambitiösa sommarprojekt: att simma över Östersjön. Nu har Kvikant tagit sina första simtag mot Helsingfors.

Hur känns det att äntligen få börja simma?

– Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är ett dugg nervös. Men jag känner mig självsäker och exalterad över hela projektet och simningen.
Under helgen utlovades sol och 20 grader i Stockholms skärgård, vilket gladde Kvikant.
– Längre in i simningen kommer jag säkert mest att se fram emot att ta mig hem, men nu ser jag fram emot att få njuta av simningen och att få göra något unikt, säger Kvikant.
Med på resan har han en båt och ett team på fyra personer som kommer att sköta allt från logistik, mat och uppdatering via sociala medier. På båten kommer de alla att övernatta.
Teamet bakom The Baltic Swim 2022" har arbetat länge inför den kommande månaden.
Kvikant siktar på att simma i genomsnitt 15 kilometer per dag, och hela simturen beräknas ta mellan 35 och 45 dagar. Hela projektet The Baltic Swim 2022 genomförs för att samla in pengar i gott ändamål för Östersjön.

Vad kommer bli den största utmaningen?

– Att hålla huvudet kallt i stunder som är jobbiga. Det fysiska kommer inte vara ett problem, utan det är de mentala svåra stunderna som kan överraska. Jag kommer använda mig av min längtan till familj och vänner som styrka och motivation för att ta mig framåt.
ANDRA LÄSER