Dagens rätt: Pankofriterad fisk

Det är innehållet, inte ytan, som räknas. Men det finns undantag. Lagar man pankofriterad fisk är det just paneringen som står i centrum.

Panko är ett asiatiskt ströbröd som ger extra frasig panering. Gott till fisk.

Pankofriterad fisk

För 4 personer, 30 minuter

500 g torskfilé
salt och peppar
3 msk vetemjöl
1 ägg
1 1/2-2 dl pankoströbröd
1 liter olja till fritering

Till remouladsåsen:

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk finhackad pickels
1 msk inlagd kapris
1 tsk curry

Att äta till:

kokt potatis
blandade blad
tomat
dill
citron

Gör så här:

1. Låt pickels och kapris rinna av i en sil. Kör dem kort och snabbt i matberedare med kniven monterad. Blanda hacket med crème fraiche, majonnäs, vinäger och curry till fast remouladsås. Ställ kallt i väntan på servering.
2. Värm oljan i fritös eller tjockbottnad kastrull. Se till att fisken är skinn- och benfri. Skär fisken i långsmala strimlor och doppa i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och till sist i pankoströ. Släpp försiktigt ned i den heta oljan och fritera dem i omgångar till dess paneringen fått fin färg, normalt cirka 2 minuter.
3. Servera fisken med remoulad, kokt potatis, grönsaker, citron och dill.

ANDRA LÄSER