Svenskfinland gick in i luciastämning – så här såg det ut

I dessa tider där rekordmånga människor sitter isolerade hemma, antingen i karantän eller av rädsla för att smittas av coronaviruset, behövs lucia mer än någonsin. Skicka in dina egna bilder – du hittar mejladressen nedan.

Här är en bild då personalen på Tunaberg seniorhem i Esbo förbereder sig för att lussa för seniorerna. Tidigare år har bland annat både Finlands lucia och Esbo lucia besökt Tunaberg. Men i år tog vi saken i egna händer, hälsar Lotta Eskola som skickat in bilden.
13.12.2020 06:30 UPPDATERAD 14.12.2020 08:48
En luciahälsning från Bergen till Åland skickar Nonna vidare till hela Svenskfinland. Här är det Millie två år som lussar.
Inled luciadagens firande med den här fina videon från Svenska samskolan i Tammerfors, som firar sitt 125-årsjubileum i år. Då skolhuset invigdes var det just lucia som förgyllde festen.
Det är tomten Tilda och hennes klasskamrater i femman som står för luciatåget och sången. Bakom genomförandet står musikläraren Lisbeth Nyström.
– Jag tror inte jag någonsin under mina närmare 30 år som musiklärare haft en lågstadieklass som sjunger så här fint i stämmor. Bara tre elever spelar på konservatoriet, men alla är intresserade och engagerade på musiktimmarna, dessutom är de alla så positiva och kreativa och vill uppträda, berättar Nyström för HBL.
Eleverna har själva fått önska vad de vill spela i luciavideon.
– Kontrabasisten, metallofonisten, kongatrummisen, triangelisten och Kontraxylobit-spelarna har tränat i några veckor på sina instrument på lätta arrangemang jag gjorde. Under en skoldag bandade vi in såväl sång som instrument i musiksalen. Min vän Pasi Sinivuori mixade sen musiken och under två timmar i skolan filmade vi videon.
Klockan 17 var det dags för Finlands lucia Ingrid Enckell att krönas i Domkyrkan i Helsingfors. Den sändningen kan du se här:
Vill du veta hur Ingrid Enckell förberedde sig inför kröningen kan du följa med hennes dag på livebloggen här på HBL.fi. Den hittar du via den här länken eller längst ned i artikeln.
Luciamorgonen som Svenska Yle sände kan du följa här. Finlands Lucia uppträdde ungefär klockan 9.10.
Tidningen Östnyland bjuder på följande luciahälsning, där fjolårets luciatrio, lucia Lisa Rönnberg och tärnorna Elvira Illman och Matilda Klemets sjunger sina favoriter bland de stämningsfulla julsångerna.
Från Esbo kommer den här hälsningen där Esbo lucia, Esbo Arbis och Esbo spelmanslag slagit samman sina krafter för att hälsa alla en god jul och ett gott nytt år 2021!
En god jul med twist, det bjuder några medlemmar från Hangö svenska teaterförening på:
4-åriga lucian Hilde Kass lussar hemma i Kvevlax med storasyskonen Ingrid och Arvid och mamma Amanda, som skickat in den här bilden.
Pia i Esbo har skickat en bild på lilla Eva-Lucia som hon gärna vill dela med alla.
Här kommer en liten lucia från Esbo som heter Eva. Ha en fin luciadag, hälsar Eva-Lucias mormor Pia!
Gullan från Mariehamn har skickat följande bild med lucia på Emskär: "Vi hade en riktigt fin luciamorgon, båtfärden startade klockan åtta i beckmörker. Ensio som mannen heter som vi lussade för bor ensam på ön med sin hund och sina får. Han är Finlands västligaste invånare. Vi andra bor i Storby på Eckerö. Hälsningar från mommoluciorna och ett par tomtar."
De här luciahälsningarna kommer från Mariehamn och Patricia Hallakorpi.
Margo Storm<b> </b>i Dalsbruk har skickat in en bild på sitt eget lilla luciafölje, köpta på Luciamarknaden i Helsingfors.
Mer om luciadagens program och sändningar hittar du här.
Har du själv en luciarelaterad bild eller en video du vill dela med dig kan du mejla den till petra.miettinen@hbl.fi eller johanna.haggblom@hbl.fi så kan vi sprida den vidare här.

ANDRA LÄSER