Två unga män omkom i Borgåolyckan, 18-årig förare misstänkt – polisen utreder misstänkta bevis på Tiktok

Två unga män på 20 och 26 år omkom i olyckan i Borgå under helgen, uppger polisen. Båda satt i samma bil. I den andra bilen fanns åtta ungdomar i 16-års åldern, tre pojkar och fem flickor. Samtliga skadades allvarligt. 18-åringen som körde bilen misstänks för flera brott. 

Spåren efter olyckan ligger kvar ännu på måndagen.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
03.10.2022 11:55 UPPDATERAD 03.10.2022 15:22
Det var lite efter midnatt när räddningsverket larmades till olycksplatsen i korsningen mellan Västra Mannerheimleden och Hornhattulavägen i Borgå. Väl där fann räddningspersonalen att åtta personer hade klämt in sig i en bil som kört av vägen, en del i bakluckan. I den andra bilen fanns två personer.
Att bilarna hittades ungefär 100 meter ifrån varandra säger något om hur våldsam olyckan var.
Kollisionen involverade totalt tio personer, varav två miste livet.
Morgonen efter olyckan sade jourhavande brandmästare Antti Virtanen att ett flertal enheter i praktiken hade jobbat med två olycksplatser.
– Situationen på plats var väldigt kaotisk till en början. Det var i princip frågan om två olika olycksplatser, eftersom bilarna låg så långt ifrån varandra, närmare hundra meter, sade Virtanen till HBL på lördagsmorgonen.
Ett stort antal gravljus har placerats vid olycksplatsen.
På måndagseftermiddagen kommer ett pressmeddelande som klargör händelsen. Där skriver förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Freddie Cederlund, att alla skadades allvarligt, i motsats till lindrigt som man tidigare uppgett.
”Två unga lokala män omkom i olyckan. Männen var i 20- och 26-årsåldern. I den andra bilen fanns åtta lokala personer, varav tre var män och fem kvinnor. De skadades allvarligt. En 18-årig man körde bilen, och passagerarna var alla i 16-årsåldern och från orten”, säger Cederlund i pressmeddelandet.
Det är den 18-åriga föraren som nu misstänks för två fall av grovt dödsvållande (där fällande dom ger mellan 4 månader och 6 års fängelse), grovt äventyrande av trafiksäkerheten och flera fall av vållande av personskada.
Tidningen Östnyland har tagit del av förarens material från Tiktok, där han bland annat spelat in videor på instrumentbrädet som visar hastigheter på långt över 200 km/h på smala landsvägar, också i mörkret. 
Vissa videor hänvisar också till döden. 
På bilderna står det klart att det handlar om en bil i sedanmodell, inte en herrgårdsvagn som har rymligare baklucka. Freddie Cederlund är medveten om videomaterialet, som nu är bortplockat från Tiktok men som figurerar på diverse internetforum trots det.
– Videorna måste vi beakta i utredningen, säger Cederlund till Östnyland.
Det är oklart huruvida det är polisen som gjort att materialet inte längre finns på plattformen.
– Ofta är det plattformerna själva som tar ner material som det här, till exempel om det är förbjudet material eller om det har med något ärendet att göra. Eller så kan någon som figurerar på videon be om att den ska tas ned.
Cederlund vill inte kommentera huruvida 18-åringen filmade när olyckan ägde rum. Han vill inte heller svara på frågor om vilka hastigheter det rört sig om, eller om alkohol eller narkotika fanns med i bilden.
– Jag kan inte kommentera berusningstillståndet. Angående hastigheten kan jag säga att det handlar om grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
Förundersökningen beräknas ta flera månader att färdigställa.
Olyckan inträffade i korsningen till Hornhattulavägen, som ligger uppe till vänster.

Behov av stöd

Händelsen berör ett stort antal människor både i Askola, där den ena bilens passagerare bor, och Borgå. Därför har Social- och krisjouren i Östra Nyland satt extra fokus på att ta hand om dem som påverkas av händelserna under fredagskvällen. Olyckan involverade tio personer, vilket innebär ett stort antal anhöriga som behöver hjälp, utöver andra närstående, som vänner och klasskamrater.
Kirsi Nurme, chef vid krisjouren, säger att de erbjuder stöd till de anhöriga. Utöver det har de blivit kontaktade av ett stort antal människor under veckoslutet, där en återkommande fråga är hur man ska prata med barn och unga om det skedda.
– Det berör många, också på ett samhälleligt plan, både i Borgå och Askola. Det är så många unga som var inblandade i olyckan, vilket innebär många som sett sina vänner vara i en så här allvarlig olycka. Och bland unga sprids informationen via sociala medier. Oron är stor, och därför har många föräldrar frågat om råd.
Nurme nämner att stödet som de vuxna kan ge inte behöver vara komplicerat.
– Det kräver inte metoder eller utbildning. Det som behövs är en trygg och stabil vuxen som är närvarande, och som signalerar att man får och kan prata om det som hänt. Så ska man minnas att alla reagerar olika i en kris. Vissa blir tillbakadragna, medan andra blir utåtriktade och pratsamma.
Nurme räknar med att krisarbetet är som intensivast under en eller två veckor, även om hon påpekar att krisjouren inte bara är öppen när någon stor olycka skett.
– Jouren är öppen hela tiden för social- och krisjour. Vi fokuserar nu på olyckan, men jobbar också med annat.

Här hittas krisstöd

Social- och krisjouren i Östra Nyland nås på 040 517 4194.
Skolorna erbjuder också krisstöd.

Också i skolorna

Krishjälp finns också i skolorna, där bland annat Askola under dagen fokuserar på hur man bäst skulle erbjuda hjälp och stöd. Därifrån kommer också beskedet, som i Borgå, att en del av de inblandade var minderåriga, i 16-årsåldern.
I Borgå säger utbildningsdirektör Sari Gustafsson att man förberedde skolorna under veckoslutet på att diskutera saken med eleverna på måndagen. Hon poängterar att en del minderåriga var med i olyckan och att därför också klasserna 7–9, utöver andra stadiet som Practicum och Careeria, tas med i processen.
– Elevvården är standby och vet vad de ska göra. Vi tar det här på allvar. Den som behöver hjälp vet att den kan få det, via till exempel skolhälsovården, kuratorer eller psykologer. Det är viktigt att de vuxna tar upp saken till diskussion i klassrummen, att det talas öppet och att man inte bara väntar på att någon skulle behöva hjälp. Det här är så stor händelse att många har direkt kontakt med det skedda.
Artikeln är uppdaterad med pressmeddelandet där kriminalkommissarie Freddie Cederlund uttalar sig.

ANDRA LÄSER