Dagens VM-snackisar: Argentinsk ångest och Fifas kovändning

Argentina ska helst vinna och får under inga omständigheter förlora mot Mexiko. Fifa backar gällande regnbågsfärger bland publiken men det sunkiga förbundets värderingar har stått klara för alla en längre tid.

Ångesten har fått fotfäste inom det argentinska landslaget.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
26.11.2022 06:01
Dagens match: Argentina-Mexiko, klockan 22.00
I en halvlek gick allt som planerat för Argentina i premiären mot Saudiarabien. Laget hade 1-0 och bud på mycket mera och matchen som i en liten ask. Efter paus sov argentinarna i tio minuter, saudierna gjorde två mål, och sen drabbades favoriterna av den stora skälvan. Allt flyt i lagets, som kom till VM med 36 matcher i följd utan förlust, var plötsligt borta. Lionel Messi sjönk allt längre ner i banan och tappade boll allt oftare och då ledstjärnan försvann ur matchbilden krympte hela laget. 
Mexiko kämpade sig till 0-0 mot Polen i en match som inte hör till de bästa i VM hittills.
Det mexikanska grundkunnandet ligger på en väldigt solid nivå och lagets uppoffrande spelstil sätter ett pressat Argentina på prov.
Dags för argentinska coachen Scaloni att göra vissa förändringar i startelvan? Angel Di Maria och Leandro Paredes var inte särskilt bra mot Saudiarabien.
Dagens vansinne: Fifa
Efter omfattande protester och höjda röster backar Fifa nu gällande regnbågsfärger på läktarna i Qatar. Otroligt att något dylikt över huvud taget kunde vara förbjudet för ett tag. Folk ska väl få klä sig som de vill då de går på fotboll. Om det sedan är en medeltida brynja, läderlappsutstyrsel, kilt, poncho, balklänning, latexshorts,  kimono eller frack ska Fifa och arrangörer ge högaktningsfullt fanken i.
Alla domare har sannerligen inte imponerat i VM hittills och även om Sami Hyypiä, expert i CMore och MTV3 under VM, tycker att den geografiska kvoteringen som gäller för lagen  också i fortsättningen ska omfatta rättsskiparna är det lätt att hålla med den andra experten Antti Niemi som tycker att de bästa ska döma i VM. 
Bland de 36 huvuddomarna finns tre kvinnor med ypperliga cv:n. De har inte fått döma en match ännu men nu kanske det skulle vara dags. Kunde ju också vara en liten PR-seger för ett nagelfaret Fifa.
Dagens siffra: 8
Endast åtta länder har vunnit VM. Länderna är:  Brasilien (5), Tyskland (4), Italien (4), Argentina (2), Frankrike (2), Uruguay (2), Spanien (1) och England (1).
Brasilien jagar sitt sjätte guld.

ANDRA LÄSER