Finlandssvenska filmskapare vill nå ut internationellt

Temat var finansiering när den finlandssvenska filmbranschen samlades till ett stormöte på tisdagen.

Claes Olsson regisserade den finlandssvenska filmen "Den svavelgula himlen" som baserar på Kjell Westös roman med samma namn. Tom Rejström och Wilhelm Enckell spelade ungdomsvännerna Frej och Alex.
Jonas Forsbacka
03.05.2022 16:30
Finansiering är något som alltid intresserar dem som jobbar med film, konstaterar Mikaela Westerlund, filmsekreterare vid Finlandssvenskt filmcentrum som arrangerade stormötet vid Bio Rex i Helsingfors på tisdagen.
– Nu för tiden jobbar filmskapare med internationell konkurrens, man vill nå ut i Norden och världen. Och ett budskap under stormötet var att man ska försöka sikta lite längre kvalitetsmässigt och inte bara göra produktioner för en finlandssvensk publik, säger Westerlund.
Stormötet avslutades med en diskussion under rubriken "Den inhemska filmfinansieringen ur den finlandssvenska producentens och filmens synvinkel". Inbjudna gäster för att delta i diskussionen var bland annat Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs, Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung och Mary Gestrin, kommunikationsdirektör vid Föreningen Konstsamfundet.
– Jag tycker det är viktigt att tala klarspråk och säga att vi alla ansvarar för den finlandssvenska filmens välbefinnande och kvalitet. Vi behöver jobba gemensamt för att det ska finnas möjligheter att skapa finlandssvensk film, säger Westerlund.
Mikaela Westerlund är filmsekreterare vid Finlandssvenskt filmcentrum.

Måste ta hand om produktionsbolagen

Under en programpunkt delade Leila Lyytikäinen, producent och ägare av det Helsingforsbaserade produktionsbolaget Citizen Jane Productions, med sig av sina råd och erfarenheter under rubriken "Samproduktionens ABC". Liselott Forsman, direktör för Nordisk Film & TV-fond, var också på plats för att berätta hur finlandssvenska filmproduktioner kan komma åt stöd från fonden.
– För att det ska göras film behöver vi ta hand om våra produktionsbolag. Det måste utbildas finlandssvenska filmmakare, som får arbetstillfällen, och det är viktigt att det finns nätverk där de hittar varandra, säger Westerlund.
Stormötet ordnades första gången 2019 då initiativtagarna Kulturfonden och Konstsamfundet lanserade ett gemensamt ansökningssystem för stöd till filmproduktioner. Tidigare kunde filmskapare söka pengar skilt från båda organisationerna. Under tisdagen samlade man därför in reflektioner kring hur det nya gemensamma ansökningssystemet har fungerat.
Filmregissören Claes Olsson är ordförande för Finlandssvenskt filmcentrum.

ANDRA LÄSER