ÅA vek sig inte - flyttar utbildning från Jakobstad

Kristina Stenman. Bild: Martti Kainulainen

Styrelsen för Åbo Akademi driver vidare flytten av barnträdgårdslärarutbildningen till Vasa. Stadsdirektören i Jakobstad är besviken.

Under tisdagens möte såg ÅA-styrelsen inga skäl till att riva upp det riktgivande beslut som fattades tidigare under hösten.

I stället fortsätter man med förberedelserna av flytten som sker år 2018. Detta enligt information från Kristina Stenman, stadsdirektör i Jakobstad.

Hon är besviken.

– Det är en jättestor sak för hela Jakobstads- och Karlebyregionen. Vi blir helt utan universitetsutbildning på svenska, säger Stenman, som hade hoppats att samarbetsavtalet som staden gjort upp skulle få Åbo Akademi att ändra sig.

Bland annat är staden redo att satsa 200 000 till 270 000 euro på olika stödåtgärder.

– Vi hade hoppats att man var intresserad av att fortsätta föra en dialog med oss. Men det verkar inte bli så. Visst känner vi oss svikna, säger Kristina Stenman, som påpekar att barnträdgårdslärarutbildningen en gång i tiden startades i Jakobstad och därefter togs över av Åbo Akademi.

– Det här väcker stora frågor kring hur universiteten ska samverka med samhället, vilket brukar kallas deras tredje uppgift.

Åbo Akademi har ännu inte kommenterat beslutet. ÖT var först med nyheten. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03