ÅA-studie: Rederierna skulle tjäna på att bli miljövänligare

Det är både klimatsmart och ekonomiskt lönsamt att optimera lasten, så att fartygen inte åker omkring halvtomma. Bild: Johan Wessman/News Öresund/Flickr

Forskare vid Åbo Akademi har räknat ut vilka klimatsmarta investeringar som är ekonomiskt lönsamma för rederierna – och vilka som inte är det.

Grön teknologi kan minska koldioxidutsläppen från sjöfarten ansenligt och samtidigt göra frakten billigare, skriver ÅA i ett pressmeddelande. Det visar en studie som är gjord vid laboratoriet för industriell ekonomi vid Åbo Akademi.

– Om fartygen använder mindre bränsle för att transportera samma mängder frakt gör rederierna betydande inbesparingar, säger Magnus Gustafsson, forskningsledare i industriell ekonomi vid Åbo Akademi, i pressmeddelandet.

Till exempel kan nya digitala planerings- och bokningsverktyg göra det möjligt att navigera enligt smartare rutter och minska mängden resor som fartygen gör halvtomma eller till och med helt olastade.

– Andra investeringar som enligt vår modell är ekonomiskt lönsamma är till exempel solceller, optimerade propellrar och möjligheten att ansluta till det vanliga elnätet när fartyget är i hamn. Däremot visade sig till exempel installation av vindkraft inte lönsamt, säger Henry Schwartz, doktorand i industriell ekonomi, i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning