Klimatmål erbjuder nya affärsmöjligheter

Klimatmötet i Glasgow skapade en ny efterfrågan på produkter som kan motverka klimatförändringen. Konkreta mål för att dra ned utsläppen skapar ett gott utgångsläge för nya innovationer, något som syns på hemmaplan hos Klimatfonden.

Solar Foods producerar sitt protein genom en bioprocess som använder bland annat vätgas och koldioxid. Företaget hör till de klimatsmarta nya företagen i Finland.
17.11.2021 19:10
Klimatfondens vd Paula Laine efterlyser ett grönt, digitalt språng för att komma vidare med investeringar och innovationer som motverkar klimatförändringen. Mycket är på gång, det syns i fondens affärsflöde där nu 275 potentiella projekt väntar på placeringsbeslut.
Klimatfonden är det som tidigare var statens utvecklingsbolag Vake. Företagets huvudsakliga mål är att bekämpa klimatförändringen, påskynda koldioxidsnålhet inom industrin och främja digitaliseringen. Finansieringsbesluten styrs av en så kallad effektivitetsmodell vilket bland annat innebär att projekt som finansieras ska gå att skala upp.
Många företag tvekar i dag och tycker att det kanske är för sent att ge sig in i en grön omvandling, de tycker att sådant som vindkraft och solkraft redan har utvecklats, säger Paula Laine. Men de har fel, påpekar hon.

ANDRA LÄSER