Rinnes första utrikesresa går till Estland – "En väldigt viktig granne för Finland"

Statsminister Antti Rinne gästar Estlands premiärminister Jüri Ratas i Tallinn under fredagen. Han avviker därmed från traditionen att den finska statsministerns första utlandsresa brukar gå till Sverige.

Antti Rinne träffade Estlands premiärminister Jüri Ratas under Rinnes första utrikesresa på fredag.
Både Rinne och Estlands premiärminister Jüri Ratas var uppenbart nöjda med mötet under ländernas presskonferens på fredag eftermiddag. De båda statsministrarna uttryckte sin uppskattning för ländernas gemensamma samarbeten.
Estland är en väldigt viktig granne för Finland, sade Antti Rinne.
– Vi har haft ett väldigt berikande möte i dag, sade Jüri Ratas.
Under mötet diskuterade statsministrarna bland annat Finlands och Estlands bilaterala relationer, skyddet av Östersjön och säkerhetsfrågor för Europa och den Europeiska unionen, i och med att Finlands EU-ordförandeskap inleds i juli.
– Jag är glad att höra att Finland med sitt EU-ordförandeskap vill bevara och utveckla ett starkt Europa, sade Ratas.

Tallintunnel på bådas premisser

Under presskonferensen kommenterade både Rinne och Ratas att ländernas gemensamma samarbeten inom teknik- och transportsektorn är särskilt viktiga frågor.
– När tunneln mellan Helsingfors och Tallinn genomförs är det viktigt att det sker på både Estlands och Finlands premisser, sade Antti Rinne.
Under presskonferensens frågestund fick statsministrarna frågan om sommar- och normaltid och om Finlands eventuella byte till evig normaltid kunde påverka ländernas samarbeten. Finska statsrådets kansli meddelade i februari i år att regeringens EU-ministerutskott har gått in för att det bästa alternativet för Finland är evig normaltid och att arrangemangen med sommartid kunde slopas.
– Jag har inte haft tid att sätta mig ner och fundera på det här, men jag tror att vi kan lösa det utan dramatik, sade Rinne.
– Vi måste få ett slut på att byta tidszon fram och tillbaka varje sommar. Men vår förhoppning är att alla de baltiska länderna ska ha samma tidszon i framtiden, sade Ratas.
Det är slutligen riksdagen som bestämmer vilken tid som införs permanent om EU beslutar att slopa omställningen av klockan. Sommar- och normaltid slopas tidigast 2021.

Inte traditionsenligt första besök

Rinnes första utrikesresa till Tallinn avviker från traditionen att Finlands och Sveriges statsministrars första utrikesbesök brukar gå till varandra. Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, säger att hon inte vet om det från första början funnits planer på att Rinnes första utrikesresa skulle gå till Sverige.
– Man behöver inte tänka att det skulle ha någon särskild betydelse att statsministern reser till Estland innan han åker till Sverige. Statsministern kommer att träffa Stefan Löfven på tisdag, sade Anttikoski.
Stefan Löfven inledde sin karriär som svensk statsminister med att nobba Finland för sin första utrikesresa år 2014, när hans resa då gick till ett EU-möte i Italien.
Estland valdes in till FN:s säkerhetsråd för perioden 2020–2021. Landet fick i år en omtalad och kritiserad koalitionsregering sammanställd av premiärminister Jüri Ratas, från Centerpartiet, tillsammans med konservativa partiet Isamaa och högerpopulistiska och EU-kritiska partiet Ekre. Detta var inte något som diskuterades under fredagens presskonferens.

ANDRA LÄSER