Ledare: Den moraliska temperaturmätaren visar på rött kort

Spelet är riggat. Korruptionen inom den genomkommersialiserade elitfotbollen är nästintill total. Men i den delvis berättigade kritiken av VM i Qatar finns också ett stort mått av hyckleri. Sportsliga framgångar trumfar mänskliga rättigheter, också på hemmaplan.

Fotbolls-VM i Qatar har blivit till en politisk krutdurk, på många plan. Men på hemmaplan konsumerar vi exakt samma elitfotboll.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
27.11.2022 10:30
Ja, VM i Qatar är förmodligen det mest korrupta någonsin. Samtidigt sliter vi med att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Delar av VM-diskursen, varvade med bojkottkrav, tycks bottna i en fördomsfull, överlägsen västerländsk inställning till arabvärlden.
Man blir vindögd med mindre. Utan att blinka konsumerar vi ett identiskt spektakel inom Premier League och Champions League, som smörjs av samma smutsiga pengar, med auktoritära kopplingar.
”Vi sysslar inte med politik, detta är sport”, lyder en behändig lögn som används av Fifa, men också av fotbollsfansens reflexmässiga självbedrägeri. Moralpolisen är selektiv, antingen inkapabel eller ovillig till självkritik – och därmed skenhelig.

ANDRA LÄSER