Finlands lucia Wilma Grönqvist samlade folket till ett snöigt centrum

Kröningen av Finlands lucia Wilma Grönqvist lockade en stor publik till Domkyrkan och Senatstorget. Efter några års pandemipaus fick regionens scouter ta på sig tomteluvan och gå i luciakortegen genom centrum.

Wilma Grönqvist från Karis fick en underbart vacker inramning till sin stora kväll i Helsingfors Domkyrka, där hon kröntes till Finlands Lucia 2022 en gnistrande kall vinterkväll.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
13.12.2022 19:03 UPPDATERAD 13.12.2022 21:29
Årets luciadag kunde firas i en vackrare och vitare omgivning än i mannaminne – ett tjockt snötäcke har klätt Helsingfors i vinterskrud. Att det dessutom är sällsynt kallt för årstiden, omkring 8 minusgrader, gjorde att inramningen var mycket stämningsfull när Finlands lucia 2022 Wilma Grönqvist kröntes inne i Domkyrkan.
Inne i kyrkans värme höll Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, ett mycket personligt tal till lucia. Hon har nämligen själv fått ta del av luciainsamlingen som barn, då hennes familj fick delta i Familjekraftläger.
– I år är luciainsamlingen extra viktig eftersom familjer i redan svåra situationer är dom som påverkas mest av oroliga tider. Jag kommer från en orolig familj som präglats av missbruk, psykisk ohälsa och ekonomiska svårigheter. Lägren gjorde att vi barn fick släppa det stora ansvaret vi kände hemma. Samtidigt fick våra föräldrar slappna av i några dagar. Jag är så tacksam att dessa läger ännu ordnas, berättade Cecilia Huhtala och rörde publiken till tårar.

ANDRA LÄSER