Finländska politiker skjuter ner EU-förslag om vaccinationstvång

Ordföranden för riksdagens social- och hälsovårdsutskott säger nej. Ordföranden för grundlagsutskottet tror inte att riksdagen kan omfatta tanken. Sannolikheten för att Finland ska tvångsvaccinera hela befolkningen är ytterst liten.

Markus Lohi, ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott, tror inte att ett vaccinationstvång skulle tjäna sitt syfte.
02.12.2021 11:27 UPPDATERAD 02.12.2021 14:51
Österrike inför obligatorisk vaccinering mot coronaviruset. Tyskland kan gå samma väg om Olaf Scholtz, som väntas bli nästa förbundskansler, får sin vilja igenom. I onsdags kastade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fram tanken på obligatorisk vaccinering av alla EU-medborgare.
Enligt von der Leyen måste EU-länderna samarbeta för att hejda pandemins framfart, i synnerhet sedan den nya omikron-varianten nått Europa. Hon säger att det är varje medlemsstats sak att självständigt besluta om obligatorisk vaccination, men hon framhåller att frågan behöver diskuteras.
Bland finländska politiker faller förslaget inte i god jord, även om de uppmuntrar folk att ta vaccinet.
– Jag är generellt väldigt skeptisk till tvång, och jag tror att vi kan nå en tillräcklig vaccinationsgrad med andra medel. Inte heller med tvång skulle vi nå hundra procent, säger Markus Lohi (C), ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Lohi bedömer att ett vaccinationstvång sannolikt skulle inkräkta på medborgarnas grundlagstryggade rättigheter.
– Om frågan aktualiseras måste grundlagsutskottet titta riktigt noggrant på den, men det finns bättre lösningar.
Lohi bedömer att ett tvång ytterligare skulle tillspetsa den konfrontativa samhällsatmosfären mellan vaccinationsmotståndare och andra. Han tror inte heller att det skulle fylla sin uppgift.
– Också fullt vaccinerade kan smittas och smitta andra. Man måste räkna in det i helheten. Beslutsfattarna måste ha is i magen i den här frågan, säger han.
Johanna Ojala-Niemelä, ordförande för grundslagsutskottet, säger att förslaget om vaccinationstvång skulle förutsätta en grundlig diskussion.
Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) har inte hunnit fördjupa sig i den grundlagsrelaterade problematiken kring ett vaccinationstvång.
– Det skulle förutsätta en mycket grundlig diskussion. Det är inget som skulle godkännas utan vidare i Finland, säger hon.
Däremot ser det alltmer sannolikt ut att Finland kommer att införa obligatorisk coronavaccination på en del av personalen inom social- och hälsovården. Regeringen bereder en ändring av smittskyddslagen som riksdagen väntas ha beredskap att godkänna före årsskiftet.

ANDRA LÄSER