USA förbereder sig på våldsamma och historiska kravaller – omtalad "inhuman" polisinspelning släppt i natt

Tyre Nichols dog av skador han tros ha fått när han greps av polis tidigare i år. Nu släpps bilder som visar gripandet, och polisen fruktar kravaller när de sprids. – De slog honom sönder och samman. Han hade märken över hela kroppen och var svullen som en vattenmelon, säger hans mamma.

Demonstration i Memphis på torsdagen mot polisvåld efter Tyre Nichols död.
28.01.2023 06:49
USA minns ännu de omfattade protesterna mot polisvåld som skakade landet 2020 och 2021, inte minst efter de uppmärksammade fallen där Breonna Taylor och George Floyd dödades av poliser.
Nu fruktar myndigheter och polis att Tyre Nichols död i Memphis i början av januari ska leda till nya protester som urartar i våld.
Filmen, som släpptes på fredagskvällen lokal tid, visar enligt nyhetsbyrån AP, hur Tyre Nichols ropar efter sin mamma när han hålls fast och misshandlas av poliserna i tre minuter. Poliserna sparkar honom bland annat i ansiktet upprepade gånger.
Efter att videon släppts på fredagskvällen har människor samlats i bland annat Washington och Memphis för att protestera mot polisvåldet.
I Memphis skanderade demonstranterna: "Säg hans namn! Tyre Nichols!" och flera dussin personer blockerade en tungt trafikerad bro över Mississippifloden.
President Joe Biden har gått ut och manat till lugn, vilket också lokala ledare och polis har gjort. Att de fem poliser som anklagas för ännu en ung svart mans död redan har åtalats för dråp hoppas man kan dämpa den hätska stämningen.

Håll barnen borta

På en känslofylld presskonferens på fredagen säger Tyre Nichols mamma RowVaughn Wells att hon ännu inte helt inser att sonen är död. Hon varnar samtidigt andra föräldrar och ber dem att inte låta sina barn se videoupptagningarna.
– Till de fem poliser som mördade min son vill jag säga det här: ni har dragit skam över era egna familjer med det här, säger hon, och riktar sig sedan till alla föräldrar:
– Jag har inte sett videon, vill inte, men av vad jag har hört är den helt fruktansvärd. Alla ni som har barn, låt dem inte se bilderna.

Som fotboll

Nichols styvfar, som har sett polisens bilder från ingripandet, säger i en intervju med CNN att de visar "en polis som ett par gånger sparkar honom som om han vore en fotboll".
– För mig är det mest talande i hela videon det faktum att det var omkring tio poliser på platsen och ingen försökte förhindra det som hände och ingen hjälpte honom. De gick omkring och rökte som om ingenting hänt, säger styvfadern Rodney Wells till tv-kanalen.
Han säger att styvsonen flydde från polisen för att han var rädd.
– Vår son flydde för sitt liv. Han sprang inte för att göra sig av med knark eller vapen, han var livrädd. Och när ni ser videon kommer ni att förstå varför.

Tar avstånd

Memphis polischef Cerelyn Davis har tagit avstånd från polisernas ingripande, som hon kallar "avskyvärt, vårdslöst och inhumant" och har fått beröm för att ha agerat kraftfullt och snabbt – även från Nichols familj.
På fredagen jämförde hon bilderna på Nichols med de som visade hur poliser misshandlade Rodney King i Los Angeles 1991, bilder som var gnistan till upploppen i staden året efter.
– Jag jobbade inom polisen då och det här är i mycket liknande beteende. Bilderna är på samma nivå, om inte värre, säger hon till nyhetsbyrån AP.
Den 60 minuter långa videon släpptes natten till lördag, svensk tid.

Fakta | Detta har hänt

7 januari: 29-årige Tyre Nichols grips efter att ha stoppats av polis, enligt polisen misstänkt för vårdslöshet i trafik. Efter en konfrontation springer han iväg och grips först efter en jakt. Han får flera brutala slag av de fem inblandade poliserna på platsen. Händelsen spelas in av polisens kroppskameror.
10 januari: Tyre Nichols avlider på sjukhus, efter att ha klagat över andnöd.
14 januari: Nichols familj och vänner demonstrerar utanför en polisstation i Memphis. De anklagar i medier polisen för hans död.
20 januari: De fem poliserna får sparken.
26 januari: Poliserna åtalas för bland annat dråp, grov misshandel och kidnappning.
27 januari: Polischefen Cerelyn Davis säger att hon inte sett några bevis för att Tyre Nichols kört vårdslöst den 7 januari.
Källa: AP, CNN
Källa: TT

ANDRA LÄSER