Nadal skadad och utslagen: ”Det är hårt”

Världstvåan Rafael Nadal är utslagen ur Australian Open i tennis. Amerikanen Mackenzie McDonald besegrade den regerande mästaren, som skadades under matchen, i tre raka set. – Jag kunde inte slå backhand, och jag kunde inte springa efter bollen, men jag ville slutföra matchen, säger spanjoren.

Rafael Nadal under matchen mot Mackenzie McDonald.
18.01.2023 08:43 UPPDATERAD 18.01.2023 16:10
Rafael Nadal hade det kämpigt i inledningen mot USA:s Mackenzie McDonald. McDonald, rankad 65:a i världen, chockade spanjoren genom att vinna första set och sedan inleda andra set med att direkt bryta Nadals serve till en 2–0-ledning.
– Jag hade mina chanser, men han spelade bra, säger Nadal.
Nadal tvingades till en medicinsk timeout under andra set, och båda spelarna lämnade centercourten när McDonald hade en 5–3-ledning. Publiken svävade i osäkerhet, tills spanjoren på tillsynes pigga ben återvände.

Problem med höften

Men att något inte stod rätt till med Nadal stod klart. Även om han lyckades vinna bollar var han synbart begränsad.
– Jag vet inte om det är muskeln eller leden. Jag har en bakgrund med höftproblem, jag har fått behandling för det, säger han på presskonferensen efter matchen.
Trots skadan bjöd även tredje set på drama, när spelarna följdes åt till 5–5. Sedan lyckades McDonald bryta och fick chansen att serva för segern, vilket han efter viss dramatik lyckades med. Slutsiffrorna skrevs till 6–4, 6–4, 7–5.
– Jag kan inte säga att jag inte är förkrossad, för då skulle jag ljuga. Det är tufft, säger Nadal, som hoppas att inte blir borta från spel alltför länge.
– Jag har gått igenom det här många gånger under min karriär. Jag tror att jag är redo att fortsätta. Men det är inte lätt, säger Nadal och beskriver återhämtningsprocessen som tröttsam och frustrerande.

”Otrolig mästare”

McDonald hyllar världstvåan.
– Han är en otrolig mästare och kommer aldrig att ge upp oavsett situation. Så jag är glad att jag lyckades fokusera på mig själv och ta mig vidare, säger McDonald i planintervjun.
Italiens Jannik Sinner, 15:e-seedad i turneringen, är också vidare efter att ha besegrat argentinaren Tomás Martín Etcheverry, rankad 79:a, i tre raka set, 6–3, 6–2, 6–2.
I tredje rundan får Sinner möta sydafrikanen Lloyd Harris eller Ungerns Marton Fucsovic. Oseedade Harris besegrade i första omgången Sinners landsman Lorenzo Musetti, seedad som nummer 17.
Felix Auger-Aliassime är också vidare efter stor möda. Kanadensaren låg under med 0–2 i set mot slovaken Alex Molcan, innan han tog hem efterföljande tre set.
Rättad: En tidigare version hade fel världsrankning på Rafael Nadal. Rätt är att han är världstvåa.

ANDRA LÄSER