Gick du på Sås och Kopps aprilskämt?

Byter Sås och Kopp namn till Sus och Dus? Ersätts Havis Amanda med en staty på Kyösti Kallio? Nej, då har du nog blivit lurad.

Papegojorna i bild kommer inte att omplaceras i Esplanadparken – och inte några andra papegojor för den delen.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
02.04.2023 08:43 UPPDATERAD 02.04.2023 09:53
Aprilskämten flödade traditionsenligt på lördagen, de flesta av dem i form av mer eller mindre harmlösa inlägg i sociala medier.
Vänner av Sås och Kopp kan ha drabbats av skrämselhicka när duon lade ut ett inlägg på Instagram där de skrev att de byter namn till Sus och Dus.
”Efter 30 år som Sås & Kopp känner vi nu att det är dags för en uppfräschning. Vi har helt enkelt tröttnat på vårt namn (och på oss själva) och är nu redo att gå in i en ny fas i vår karriär. Som Sus & Dus vet vi att vi har bättre förutsättningar att nå vår yttersta potential!” skrev Pasi Hiihtola och Peik Stenberg till sina 1 400 följare.
De tillade även att de klurar på en ny utstyrsel som skulle korsa Mumin och någon reptil, med motiveringen att sådant ”verkar gå hem hos kidsen”.

Svåråtkomliga fartygshytter

Rederiet Tallink Silja presenterade på Twitter nya hytter av det mindre lättillgängliga slaget. Rederiet påstod att två av flottans fartyg skulle förses med sådana hytter.
”Den helt nya hyttypen passar ivriga klättrare och vänner av spänning, eftersom man klättrar upp till hytten längs en stång som går hela vägen från shoppingstråket till taket.”
Den kod man ska använda vid bokning, ”4PR1LL1” (för fi. aprilli, sv. aprilskämt), avslöjar ändå att några sådana hytter inte kommer att inrättas.

Ny staty i Havis Amandas ställe?

Tidigare i mars slogs många stadsbor av förtjusning när Helsingfors stad gick ut med Esplanadparken kommer att prydas av palmer från och med i sommar.
Men att även Högholmen donerat 50 papegojor till stadsparken var det nog få som kunde tro – och det var helt riktigt bara stadens aprilskämt.
Stadsmiljösektorn ville inte vara tråkigare. Den uppgav på Twitter att Havis Amanda, som nästa års förs bort från Salutorget för att konserveras, ersätts med statyn på president Kyösti Kallio som för närvarande står i Främre Tölö.
”Framför allt statyns robusta uppseende fällde avgörandet”, skriver sektorn.
Projektet Kronbroarna stämde in i kören av aprilskämt med att säga att en av stödpelarna som kommer att bära upp bron blir ett bostadshus, vilket därmed skulle innebära att skyskraporna i Fiskehamnen inte längre är stadens högsta bostadshus.
”Vi håller på att bygga högklassiga ettor i den 135 meter höga stödpelaren.”
Blev du lurad – eller lurade du någon?
Skicka in din historia till redaktionen genom formuläret nedan.

ANDRA LÄSER