Toppar och floppar i ishockey-VM: Olkinuora bäst av lejonen – Anttila en börda för laget

Inför den avslutande och avgörande veckan tar HBL tempen på lejontruppen och lyfter fram tre toppar och tre floppar i VM-laget.

Jussi Olkinuora

Toppar

Jussi Olkinuora

Lejonens bästa spelare hittills i turneringen. Jussi Olkinuora är turneringens hetaste och bästa målvakt. Lika glad och med glimten i ögat utanför rinken som han är säker och lugn mellan stolparna.
Det spelar ingen roll om motståndarna skjuter från distans, om Olkinuora är skymd eller om en motståndare kommer ensam med honom. Olkinuora får situationerna att se enkla ut och han spelar som om han kan styra pucken mot sig. Ett insläppt mål på fyra matcher och en räddningsprocent på 98,73 talar sitt tydliga språk.
Att Olkinuora ska vara lejonens förstamålvakt i resten av turneringen är en självklarhet.
Mikael Granlund

Mikael Granlund

Trots att han används i fel roll i VM har Granlund varit lagets bästa anfallare. Från ytterposition har han bjudit på den ena läckra dragningen efter den andra, magiska framspelningar på löpande band och dessutom ett enormt arbete i båda riktningarna.
Om Granlund blir av med pucken i anfallszonen jagar han ettrigt och står för ett gigantiskt arbete i defensiven. Är en spelare som ger allt i varje byte, som höjer kravnivån för hela laget med sitt exempel och som leder laget framifrån då det behövs. Lejonens viktigaste offensiva spelare som gärna skulle få ta rollen som center i stället för ytter.
Mikko Lehtonen

Mikko Lehtonen

I ett VM där Mikael Granlund, Sakari Manninen och Miro Heiskanen skapat de största offensiva rubrikerna i lejontruppen är det Mikko Lehtonen som är poängetta i lejonen efter sex matcher. Lehtonen har stått för en mer eller mindre prickfri insats i VM hittills.
Han har en fantastisk speluppfattning, en förmåga att hitta de där extra tiondelarna och ett enormt lugn i sitt spel. Lehtonen löser situation som situation och tar sig ur pressade lägen genom smarta val, en fantastisk klubbteknik och ett högt självförtroende. Har varit motorn i lejonens första powerplayformation och förutom offensiven skött sina defensiva uppgifter på ett strålande sätt.

Floppar

Juho Lammikko

Juho Lammikko

Lammikko var med i VM-laget som vann guld 2019. I VM 2022 har han axlat rollen som center i tredjekedjan vilket visat sig vara helt fel plats för honom. Lammikko spelade i Vancouver Canucks fjärdekedja den här säsongen och han har i VM visat att hans offensiva kunnande inte räcker till för att leda en offensiv formation.
Lammikko har stått för väldigt många felpassningar, felbeslut och missade lägen i turneringen hittills. Tredjekedjan är den formation som fungerat klart sämst i turneringen och Lammikko har inte kunnat lyfta kedjans spel i något skede. Inte ens mot de sämre motstånden har han lyckats producera något i offensiv väg.
Marko Anttila

Marko Anttila

Marko Anttila hade en blytung vår i Ilves där han hörde till de sämre spelarna i laget långa stunder. Till landslaget kom han med på gamla meriter och det är förståeligt med tanke på att Anttila brukar höja nivån i lejonen och alltid leverera.
Men den Anttila som visat upp sig i VM i Tammerfors har varit en sorglig syn. Han har inte bara sett långsam och trög ut. Han har dessutom varit oerhört mjuk, inte bidragit med något framåt, tappat enkla puckar, förlorat närkamper och tagit fel beslut på isen.
För tillfället gör Anttila sina kedjekamrater Saku Mäenalanen och Hannes Björninen sämre och om det fanns några alternativ till fjärdekedjan skulle Anttila inte platsa i laget i fortsättningen.
Harri Pesonen

Harri Pesonen

Den mångsidiga anfallaren har haft svårt att komma in i turneringen och hitta sitt spel. Har inte i något skede av turneringen hittat samspelet med kedjekamraterna Juho Lammikko, Jere Sallinen eller Joel Armia.
Pesonen är en spelare som i vanliga fall är ytterst pålitlig, som producerar framåt och som kan användas i vilken situation som helst. I hemma-VM har han inte lyckats nå upp till sin egen nivå och trots att han fått en del ansvar i powerplay i turneringen har hans offensiva bidrag varit väldigt blygsamt.
Han kämpar, sliter och åker skridsko men utöver det verkar inte speciellt mycket hända för tillfället.
ANDRA LÄSER