Brand i destilleri i Storkyro – tiotusentals liter gin inte långt från elden

En eldsvåda bröt ut hos destilleriet Kyrö Distillery i Storkyro på tisdagsmorgonen. Det kunde ha gått riktigt illa: I samma byggnad finns tiotusentals liter gin som kunde ha antänts om inte räddningsverket lyckats släcka branden så fort.

Kittlarna i destilleriet i Storkyro.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
31.01.2023 14:06
På måndagskvällen blåste det hårt i Storkyro, och tidig tisdagsmorgon ryckte plogföraren ut för att fixa området runt Kyrö Distillery i skick.
Det var tur. Det visade sig nämligen att en eldsvåda brutit ut i mejeribyggnaden från 1908. Räddningsverket fick larmet tio i sex och begav sig till platsen med flera enheter.
De lyckades släcka branden som i det skedet hade nått innertaket.
– Som tur var fick räddningsverket fort elden under kontroll, och vilken tur att vår plogbilsförare märkte branden, säger Miko Heinilä, en av företagets grundare.
När HBL når honom vid lunchtid är brandkåren fortfarande på plats och räddningsverket undersöker brandorsaken. Allt tyder på att eldsvådan fick sin början i pannrummet, där flis och torv förvaras.
Hur stora skadorna är kan Heinilä ännu inte uppskatta. Lokalerna behöver vädras. Sen är det dags för inventering av produkterna och kartläggning av skadornas omfattning och av hurdant slag de är. Röken kom åt att sprida sig i hela byggnaden.
– Uppvärmingen fungerar inte så det måste vi sköta på annat sätt.
I det gamla mejeriet tillverkas alla andra av företagets produkter förutom whiskey. Dryckerna förpackas här, och det finns ett besökscenter. En del av byggnaden är skyddad.
Bara några brandmurar från eldsvådan finns tiotusentals liter gin.
– Hade elden spridit sig dit, hade situationen nu varit en helt annan, säger Heinilä om den lättantändliga vätskan.
Ilkka-Pohjolainen var först med att rapportera om eldsvådan.

ANDRA LÄSER