Larson ger liv åt Lindgrens figurer

Ett samarbete mellan en omtyckt keramiker och en omtyckt författare. Det är vad som väntar när Lisa Larson nu gör keramikversioner av Astrid Lindgrens figurer.

Keramiker. Lisa Larson lanserar en rad figurer ur Astrid Lindgrens sagovärld. Först ut är Pippi Långstrump.
1967 skapade Lisa Larson en keramikversion av Pippi Långstrump. Det var en kavat figur med självsäker uppsyn och Herr Nilsson uppkrupen på axeln.
Den folkkära keramikern minns tydligt när Astrid Lindgren besökte Gustavsbergs porslinsfabrik för att ge verket sitt godkännande.
– Vi fick besök av både presidenter och berömda skådespelare. Det var ganska meningslösa möten. Men med Astrid var det något speciellt. Jag kände en väldig samhörighet med henne. Det var en av livets höjdpunkter, säger Lisa Larson när hon tar emot i sin soliga ateljé i Nacka och bjuder på kaffe ur sina egna mulliga muggar.

Sköra ben

Den lilla varelsen blev emellertid inte långlivad. Figurens ben var smala och gick sönder under bränningen. Efter två år avslutades tillverkningen 1971. Enligt rådande samlarlogik har den därför blivit något av en helig graal för världens alla Larson-fantaster av ekorrnatur – och de är många.
– Det var den första figuren som verkligen steg på auktionshimlen. För tio år sedan fick vi besök av en norsk samlare som hade betalt 11 000 kronor för en Pippi. Han var så glad så, men jag tänkte "folk är inte kloka", säger 84-åringen och ler ett vänligt leende.

Lisa Larson

Född: 1931 i Härlunda i Småland
Familj: Tre barn. Gift med målaren och grafikern Gunnar Larson.
Bor: I Nacka utanför Stockholm. I villan har makarna sina respektive ateljéer alldeles intill varandra.
Genombrott: Lisa Larsons serie ABC-flickor, som kom 1958, fick stort genomslag. I dag räknas hon som en av Sveriges mest folkkära keramiker. Hennes klassiska figurer är hett åtrådda samlarobjekt över hela världen. 60 procent av hennes nuvarande produktion går på export till Japan där hon har sin största publik. 2014 lockade hon nästan 72 000 besökare till en utställning på Matsuya Ginza och slog publikrekord.
Aktuell: Med en ny serie figurer ur Astrid Lindgrens sagovärld. Först ut är Pippi Långstrump-figurin i keramik.
Just därför finns det också en viss laddning i luften när keramikern nu utformar en ny kollektion med figurer från Astrid Lindgrens sagovärld. Först ut är Pippi i helt ny version. Den här gången handlar det om en betydligt mer kompakt krabat.
Den ser närmast ut som ett knubbigt småsyskon till 60-tals-varianten. Låter man den vila i handen har den en märkligt avstressande effekt.
– På något sätt känner jag att jag är skyldig Astrid det här efter allt som hon har gett mig och min familj. Jag läste alla hennes böcker för barnen. Att läsa för barn kan vara rätt tråkigt, men så var det aldrig med Astrids böcker, säger Lisa Larson.

Kanske Emil

Vilken figur som väntar efter lanseringen av Pippi återstår att se. Det är inte bestämt ännu. Kanske blir det Emil. På Lisa Larsons arbetsbord står en rund och glad prototyp av det småländska busfröet. Men den får inte fotograferas. Det är möjligt att den ska både justeras och modifieras.
– Jag blir ju aldrig färdig med mina grejer. Jag vet inte hur det är med andra, men jag är hopplös när det gäller självkritik, säger Lisa Larson och ger ifrån sig en liten suck.
– Men mitt stora dilemma är att jag har mer idéer än tid. Jag hinner inte lägga huvudet på kudden förrän det börjar strömma.
Hon berättar att Astrid Lindgren propsade på att hon borde göra en keramik-Emil när de träffades där på 60-talet. Författaren var nämligen en hängiven beundrare skulle det visa sig. I arbetsrummet, alldeles intill sin skrivmaskin i lägenheten på Dalagatan i Stockholm, placerade hon en hel rad med Larson-figurer. Där står de än i dag nu när bostaden blivit museum.

Inspireras av text

Lisa Larson säger att en av de främsta utmaningarna med att gestalta personligheterna i Astrid Lindgrens böcker är att vi alla har en så intim relation till dem. Vi kan se dem framför oss när vi blundar. För att hitta ett eget uttryck har Lisa Larson därför valt att söka efter inspiration i Astrid Lindgrens texter.
– När jag gjorde Pippi ville jag för allt i världen inte att hon skulle bli lik illustrationerna. Jag ville få fram hennes rättspatos och kaxighet. Sedan vet jag väl inte om jag har lyckats, det är ju oerhört svårt att uttrycka allt detta i keramik. Men man gör så gott man kan.
ANDRA LÄSER