Sipilä och Soini fördömer våld

Statsminister Juha Sipilä (C) fördömer alla former av våld, rasism och hatretorik i ett inlägg i sin blogg på måndagen. Också utrikesminister Timo Soini (Sannf) bloggar och skriver att våld och att hota med våld alltid är fel.

Statsminister Juha Sipilä (C).
19.09.2016 17:29 UPPDATERAD 19.09.2016 17:47
Sipilä anser det vara mycket bra att inrikesminister Paula Risikko (Saml) har beslutat att på nytt sätta våldsbenägna organisationers laglighet under lupp. Dessutom anser statsministern att lagstiftningen kring hatretorik och hatbrott ska ses över i samband med förverkligandet av åtgärderna i rapporten om inre säkerhet.
Sipilä skriver att våldsdåden under de senaste veckorna oroat människor och lett till försämrad trygghetskänsla.
Han framför både sina egna och hela regeringens kondoleanser till de anhöriga till offret på Stationsplatsen i Helsingfors och i Otanmäki i Kajana.
– Nu är det viktigt att vi alla håller huvudet kallt men hjärtat varmt, skriver Sipilä.
Han uppmanar alla finländare att fundera på hur de kan underlätta integreringen av människor som flyr undan förföljelse och krig till Finland.
Sipilä skriver att statsledningen naturligtvis har det största ansvaret för såväl integrationen av nyanlända som säkerheten i närheten av flyktingförläggningar.
Sipilä säger att han samtidigt som han fördömer hatretorik och rasism vill värna om mötes-, yttrande- och åsiktsfriheten. Samtidigt påminner statsministern om att även tal är en gärning och om att människovärdet alltid är odelbart.

Soini: Våld är fel

I ett blogginlägg på måndagen skriver utrikesminister Timo Soini (Sannf) att våld och att hota med våld alltid är fel.
Soini skriver att både han själv och Sannfinländarna anser att händelserna i Otanmäki och på Stationsplatsen i Helsingfors är entydigt fel.
Vidare skriver utrikesministern att han anser livet från livmodern till graven vara heligt.

ANDRA LÄSER