Tango och Island är temat på årets RUSK-festival: ”Vi dyker djupt ner i tangoträsket”

Gudar och gudinnor är årets tema för kammarmusikfestivalen RUSK i Jakobstad. En av festivalens många höjdpunkter är de två sista konserterna, Anna Thorvaldsdottirs och Erna Ómarsdottirs storverk AIŌN.

Anna Thorvaldsdottir är tematonsättare på årets Rusk-festival i Jakobstad.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
21.11.2022 05:00
Verket har tidigare framförts i Göteborg och Reyjkjavik. I Jakobstad blir det Finlandspremiär för stycket. AIŌN är ett symfoniskt verk, som kan framföras med eller utan koreografi. Dansföreställningen är en audiovisuellt föreställning, där koreografen Erna Ómarsdóttir och kompositören Anna Thorvaldsdottir bjuder in publiken till en resa i tid och rum, där musik, ljus och rörelse smälter samman till en levande organism. AIŌN är evighetens och tidens gud.
– Anna Thorvalsdottir är en av de mest eftertraktade kompositörerna och verk av henne beställs av filharmoniker i Berlin och New York. Hon har en isländsk aspekt i musiken och jag valde henne som en av tematonsättarna. AIŌN är ett speciellt verk eftersom jag som regissör och orkestern är också koreograferade. Det här passar bra in i RUSK som alltid velat utmana gränser mellan olika konstformer. Nu tar vi med dansen som ett starkt element i år. Gudarna och dansen är två spår som går igenom alla konserter, säger den konstnärliga ledaren för RUSK, Anna-Maria Helsing.
Den andras tematonsättaren är Johan Ullén från Stockholm. Han är en tonsättare som har en stor förkärlek för tango.
– Allt vad han komponerar får en släng av tango. På RUSK firar vi år Astor Piazzolla som skulle ha fyllt 100 år. Så influenser av honom dyker upp lite här och var på festivalen. Angelika Klas och Kotaja Quintets konsert i öppningen på festivalen dyker djupt ner i tangoträsket, lovar Helsing.

RUSK

RUSK äger rum i Jakobstad 22–26.11.
Bland andra uppträder gitarristen Anabel Montesinos, barytonen Philip Björkqvist, cellisten Senja Rummukainen, violinisten Christian Svarfvar, Norrbotten NEO, Mellersta Österbottens Kammarorkester, Vasa Stadsorkester, Iceland Dance Company, sopranen Angelika Klas och Kotaja Quintet, koreografen Erna Ómarsdóttir samt kompositören och pianisten Johan Ullén.
Festivalen har beställt två kammarmusikverk av kompositörerna Johan Ullén och Sam Fröjdö.
Mer info om festivalen på ruskfestival.fi

ANDRA LÄSER